Вредните храни късно вечер намаляват продуктивността на следващия ден
Нездравословното хранене късно вечер прави хората по-малко продуктивни на следващия ден, сочи ново проучване, публикувано в Журнала по Приложна Психология — само обаче ако се чувствате виновни или засрамени от това, че сте консумирали вредни храни.
За целите на проучването 97 участници, които работят на пълен работен ден, попълвали в продължение на 10 дни въпросници по три пъти дневно — в 8 часа сутринта, в 18 часа вечерта и преди лягане в 21:30 часа.
Проучването включвало въпроси относно тяхното психическо и физическо здраве, за това какво са яли и пили и какво са свършили на работа.
Авторите на проучването определят “нездравословното хранене” като случаите, в които участниците: “са консумирали прекалено много вредни храни след работа”, “са яли и пили прекалено много след работа” и “са хапвали прекалено много неща късно вечер преди лягане.”
Използвайки резултатите от дневниците на участниците, те “тествали ефектите със забавяне от нездравословното хранене предната вечер върху представянето им на работа на следващия ден,” пишат авторите на проучването.
Онези участници, които попадали в категорията “нездравословно хранене” вечер, отделяли по-малко време, “за да помагат на колеги” на работното място, например. Те също така демонстрирали в по-голяма степен “поведение на отдръпване,” което на практика означава избягването на свързани с работата ситуации, докато са още на работа.
Защо?
Както може да се очаква, учените открили, че тази група участници се бори с известни физически проблеми сутрин, като главоболие, болки в стомаха и диария.
Представителите на групата също така споделяли за по-голям емоционален стрес, като изпитването на вина или срам относно хранителните си навици, а това оказвало влияние.
Резултатите от проучването “предполагат, че представянето на работното място се компрометира, само когато човек изпитва емоционално и физическо напрежение,” казва пред CNBC Сеонги Чо, автор на проучването и преподавател по психология в Държавния университет на Северна Каролина.
С други думи, някои хора не се замисляли за хапването късно вечер предния ден, което пък оказвало влияние върху представянето им на работното място.
“Това означава, че ако по някакъв начин се намесите отрано, за да избегнете това напрежение, не е задължително да страдате от по-слабо представяне на работното място,” казва тя.
Защо усещате умора след храненеКак да повишите енергията след обяда
Например, може да си припомните, че “лошият избор относно храненето”, който сте направили вечерта, не е краят на света, съветва Чо. “Това може да бъде нещо спорадично или може да помогне за намаляването на стреса от този ден, което, всъщност, е добра стратегия за намаляване на стреса,” казва тя.
Други проучвания показват, че има време и място за така наречените успокояващи храни: “Нездравословното хранене може да послужи като краткосрочна стратегия за справяне с изискванията на работното място,” пишат авторите.
В крайна сметка, хората имат много различни отношения с храната. Важно е да “си прощавате повече и да сте по-спокойни относно не дотам добрия си избор по отношение на храненето предвид факта, че невинаги можем да спазваме най-добрия и здравословен хранителен режим,” казва Чо.
Ако търсите навици, които ще направят така, че да се чувствате във форма, отпочинали и готови за предизвикателствата на работното място, по-добре да наблегнете на такива, които ви помагат да разпускате и да се откъсвате от работата, като физическа дейност, добър сън и здравословно хранене, казва Чо.