Стари български монети и банкноти се продават за символични суми в интернет. В сайтовете за онлайн търговия сепредлагат банкноти от социализма по 2 лв. за брой, а има и цели комплекти от монети от 1974 г. за 5 лв., пише в. Монитор.

Обикновено паричните знаци, които се продават онлайн, са стари монети и банкноти, излезли от обращение, или пък възпоменателни монети, пускани от централната банка при даден повод. Една от офертите е именно за монета с лика на братята Евлоги и Христо Георгиеви, която се предлага в неотваряна капсула и с придружаващ я сертификат за автентичност. Понеже се продава в комплект от 2 броя, цената й е 200 лв. Иначе оферти могат да се намерят и за под 100 лв..

Три монети от 1912 г. от 2, 10 и 20 ст. се продават за 20 лв. Освен възпоменателни метални знаци, могат да се намерят и сребърни инвестиционни монети, пише изданието.

Една от офертите предлага различни сребърни монети с лика на вол (от китайския зодиак), на китайска панда или канадски кленов лист на цена между 62 и 75 лв.

По ценните екземпляри се продават от нумизматите или антикварните магазини, пише в. Монитор.

Монетите с лика на владетелите от Третото българско царство - Александър Батенберг, Фердинанд и цар Борис III са от различни сплави. Най-ценните са от сребро проба 900 и мед.

10 нетрадиционни банкноти, с които не бихте искали да се разделитеВ днешно време рядко държим в ръцете си хартиени пари


Срещат и сантими от мед, калай и цинк, които са до 15 000 пъти по-скъпи от номинала си. 2 стотинки (сантима) от 1881 г. могат да се продадат за 10 лева, ако са с умерени следи от употреба, със заоблени ръбове на надписите. Ако пък същите 2 сантима не са били в обращение и са добре запазени, вече струват 300 лева. Това важи и за монетите с номинал 5 и 10 стотинки от същата година.

Най-скъпата българска монета е сечена при царуването на Фердинанд - 1894 г. Тя е столевка, направена от сребро 900 и мед. Уникална я прави нищожният тираж, в който е била сечена - 2500 бройки. Тя е с надпис “Боже пази България” и днес се оценява от колекционерите на 6000 лева, ако е захабена или на 15 000 - 16 000 лв., ако е добре запазена, пише още изданието.

Втората най-скъпа монета от Царство България е от 1912 г. Тя е от сребро и мед, номиналът й е 100 лева, тиражът 5000, а цената ѝ зависи от това дали е била употребявана или изобщо не е влизала в обращение. Монетата може да струва от 3500 до 7000 лева.