Какво представлява заатар и как да го използваме?
В повечето кухни обикновено има няколко подправки или смеси от подправки, които са се наложили като основни.
Продукти, като чесън, червен пипер, сол и черен пипер, са задължителни за всички готвачи и се намират във всеки кухненски шкаф.
Но ако сте сред по-авантюристичните натури по отношение на храната, вероятно сте чували за заатар. Всъщност, това е комбинация от няколко подправки.
Именно тази смес е изключително универсална и може безпроблемно да бъде включена във всяко ястие, което приготвяте.
Една проста комбинация от сушен риган, мащерка, майорана, смрадлика и препечени семена от сусам дава на всяко ястие перфектния земен, но оживен ароматен профил. Крайният резултат? Нещо, което е толкова удивително отличително, възхитително и приятно, че ще искате да използвате заатар при всяко готвене.
Въпреки че подправката едва сега получава дължимото й признание, заатарът има вековна история – още от библейски времена и дори по-назад към Древен Египет. И заради тази изключително дълга история, сместа няма определена рецепта, тъй като много места, на които я използват, са разработили свои собствени имена и рецепти за нея.
Казват, че заатар е храна за мозъка. Но кое го прави такава? В нея има мащерка, смрадлика и риган, билки, богати на флавоноиди, тимол и карвакрол и дори е препоръчвана като лекарство в испанския кралски двор.
Освен това е толкова универсална, че може да се използва за месо, морски дарове, печени зеленчуци, дипове, сосове за салати или дори върху плоски питки с малко зехтин.