Първите 100 дни от управлението на Джо Байдън като президент на САЩ са най-добрите за капиталовия пазар в страната от 50-те години на миналия век.

Борсовите индекси в най-голямата икономика в света отчитат най-доброто представяне от 50-те години на миналия век, когато президент е Дуайт Айзенхауер, пише CNBC.

“Първите 100 дни от управлението на Байдън донесоха най-добрата възвръщаемост от поне 75 години насам", казва анализаторът на JPMorgan Chase Джон Норманд.

Широкият индекс S&P 500 се повиши с 24.1% от церемония по инаугурация на американския президент през януари.

Всъщност, оттогава до днес са изминали технически само 96 дни, но вече е ясно, че пазарите ще отчетат историческо представяне, тъй като конкуренция за момента прави само периодът, в който Джон Ф. Кенеди беше начело на САЩ. В неговите първи 100 дни като президент пазарът отчита нарастване от 18.5 на сто.

За сравнение, през първите 100 дни на управлението на Доналд Тръмп широкият индикатор добавя 11.4 на сто към стойността си.

Основната причина за доброто представяне на пазарите са стимулите в размер на 3 трилиона долара, които Конгресът одобри за подкрепа на икономиката в последните месеци. Сумата следва да се добави и към предходните 5.3 трилиона долара, които бяха похарчени в последната година в условията на пандемия.

Дали обаче икономиката и пазарът са на път да прегреят?

S&P 500 отчита ръст от 48% 12 месеца по-рано, а в последните 6 месеца не сме били свидетели на дори и на минимална корекция. Всъщност, според данни на Bank of America, от ноември до март инвеститорите са вложили повече пари във фондовете, инвестиращи в акции, отколкото в последните 12 години.

Нещо повече, повече от 96% от компонентите на индекса Wilshire 5000 отчитат положителна доходност за инвеститорите в последните 12 месеца.

Business Insider пък посочва, че по време на управлението на демократите S&P 500 отчита двойно по-голяма възвръщаемост, отколкото по време на управлението на републиканските президенти. Данните са от JPMorgan, като обхващат периода след Втората световна война

Пазарът обаче е на кръстопът. Наскоро президентът Байдън предложи близо двойно увеличение на данъците от капиталови печалби на богатите американци, като те се очаква да бъдат повишени до 43.4 на сто.

Обложени обаче ще са около 25% от щатските вложители, които имат спечелени по над 1 млн. долара за всяка календарна година.

Въпросите сега са какви ще са резултатите на водещите компании след отварянето на икономиката и дали по-високата инфлация допълнително ще оскъпи акциите, като откаже дори по-силно влияние върху цените, отколкото планираното увеличение на данъците.