Франция и Германия изразиха подкрепата си за американското предложение да се въведе минимална ставка от 21% върху данъците за големите корпорации, съобщава Bloomberg.

Това е сериозна крачка към постигането на компромис за предстоящата реформа на международното данъчно облагане.

Планът на американския президент Джо Байдън, представен от неговата администрация по-рано този месец, успя да раздвижи преговорите с международните партньори на САЩ, които бяха "застинали" в последните години.

Освен това предложената единна ставка от 21.5% е доста по-висока от предварително обсъжданите 12.5 на сто.

По-ниската ставка беше подкрепена от държави, като Ирландия, които разчитат на по-атрактивното данъчно облагане за бизнеса в привличането на инвеститори.

Подобни практики обаче не се приемат добре от останалите страни, особено на фона на панемията от COVID-19, която принуди много правителства да увеличат значително държавните разходи.

"Ако администрацията на Байдън предложи ставка от 21% и бъде постигнат международен консенсус, това би било приемливо за нас", коментира френският министър на финансите Бруно льо Мер в съвместно интервю със своя германски колега Олаф Шолц.

"Важно е да се договорим за конкретната ставка. Каква точно ще бъде тя вероятно ще стане ясно при преговорите в следващите няколко седмици. Аз лично нямам нищо против американското предложение", заявява Шолц.

Предложението на САЩ е част от стратегия, базирана на два основни стълба - мултинационалните компании да бъдат облагани с минимална ставка навсякъде по света и да плащат данъците си пропорционално на приходите, които генерират на различните пазари.

Американските технологични гиганти са обвинявани, че често "прехвърлят" данъчното си бреме в държави, където ставките са по-ниски.

Засега изглежда, че постигането на консенсус за размера на ставката няма да е трудно, тъй като повечето страни, с изключение на няколко държави от Източна Европа, изразяват подкрепата си.

Първите 100 дни на Байдън – най-добрите за борсата от 75 години насамЗа сравнение, през първите 100 дни на управлението на Доналд Тръмп широкият индикатор добави 11.4 на сто към стойността си

Далеч по-проблематична се очертава да бъде договорката по въпроса къде ще се плащат данъците. Франция, например, настоява правилата да важат изрично за технологичните гиганти, докато САЩ не са склонни да посочват конкретни сектори.

Вместо това администрацията на Байдън предлага сравнително проста формула, базирана на рентабилността, която да се отнася за всички икономически сектори. Целта е международните данъчни правила да важат за около 100 от най-големите компании в света, така че те да плащат основната част от данъците си там, където извършват основната си дейност.

Опасенията обаче са, че този модел няма да обхване корпорации като Amazon, които генерират огромни приходи, но в същото време нормата им на печалба е сравнително ниска. Франция е категорична, че няма да приеме предложение, което не включва всички технологични гиганти.

Но и льо Мер, и Шолц са единодушни, че промяната в отношението към проблема от страна на новата администрация в Белия дом прави сключването на сделка в следващите месеци много по-възможно, отколкото досега.

"Има надежда, че ще стигнем до споразумение още през лятото. Това ще промени целия свят, защото данъчната конкуренция не е от полза за никого", казва германският финансов министър.