Могат да се направят много аналогии между ситуацията с COVID-19 в Индия и тази у нас. Това заяви ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

По думите му една от основните причини за здравната катастрофа в Индия е фалшивата увереност.

"Заради ниския брой на заболелите и смъртните случаи в началото на пандемията през 2020 г. се породиха слухове, че индийското население не е възприемчиво към вируса. Оказа се, че това съвсем не е вярно", заяви ген. Мутафчийски.

Другият фактор за разпространението на вируса е било изселването на много хора от градовете.

"Поради локдауните в големите градове много работници се върнаха в своите родни места, което доведе до масово разпространение на вируса. Спомняме си колко хора се прибраха в България в началото на пандемията", припомни Мутафчийски.

Той заяви, че мерките срещу пандемията, които в Индия бяха много строги, са "уморили" индийците и в края на краищата, поради сериозния спад на икономиката, ограниченията са освободени, което е довело до вълна от нови случаи.

"След първата вълна в Индия се появи затишие. Може да се направи аналог с летния период у нас миналата година. Това води до неспазване на мерките и до нова тежка вълна на заразата", коментира ръководителят на Националния оперативен щаб.

По думите му сегашната вълна в Индия се приписва на т. нар. индийски вариант, но засега повечето доказателства сочат, че става въпрос по-скоро за разпространението на британския щам.

"В крайна сметка, в Индия се стигна до пълен колапс на здравната система. Могат да се намерят много аналогии с нашата народопсихология и нещата, които се разпространяват в социалните мрежи. Трябва да бъдем много внимателни и да знаем, че нищо не е свършило", заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

Той обаче потвърди, че у нас се наблюдава устойчива тенденция на спад на новите случаи и смъртността.

"На двуседмична база се наблюдава намаляване на новозаразените с 42%, а на седмична - с 23%. Смъртността на двуседмична база намалява с 16%, а на едноседмична - с 11%", заяви Мутафчийски.

Той уточни, че намаляват и хоспитализациите, но в големите болници това ще се усети по-късно, тъй като те са по-предпочитани за лечение и там все още има много пациенти.