Бил и Мелинда Гейтс са се споразумели как да поделят имотите и активите си преди да обявят развода си в началото на тази седмица, информира BBC, позовавайки се на щатски медии.

Милиардерската двойка, която сключи брак преди 27 години, е подписала договор за раздяла, в който се посочва как ще бъде разделено имуществото им.

Те обаче нямат подписан предбрачен договор преди сватбата си през 1994 г.

Двамата ръководят „Фондацията Бил и Мелинда Гейтс“, която е дарила милиарди за благотворителни цели по цял свят.

Двамата заявиха, че ще продължат да работят заедно във фондацията дори и след като разводът им бъде финализиран.

65-годишният Бил Гейтс е четвъртият най-богат човек в света с лично състояние в размер на 124 млрд. долара, според Forbes.

Той натрупва състоянието си благодарение на най-голямата софтуерна компанията в света Microsoft, която съосновава през 70-те години на миналия век.

Това са 20-те най-богати хора в светаЕдва за втора година в последното десетилетие, броят на милиардерите и тяхното общо състояние намаляват

Смята се, че имуществото на двойката включва имоти във Вашингтон, Флорида и Уайоминг. Тяхното основно жилище е имение на брега на езеро в Медина, Вашингтон, което се смята, че струва най-малко 127 млн. долара.

Двамата подават заявление за развод в съд в Сиатъл в понеделник, според документите, с които са се сдобили редица щатски медии и които бяха публикувани от уебсайта TMZ.

В съдебните документи се казва, че недвижимите имоти на двойката, както и бизнес дяловете и активите им трябва да бъдат поделени, както е посочено в техния договор за раздяла ". Този договор обаче не бе публикуван.

Бил и Мелинда Гейтс има три пълнолетни деца и по тази причина не е необходимо да се присъжда съпружеска издръжка, се казва в документите.

Всеки от двамата е наел по трима адвокати, като сред адвокатите на Мелинда Гейтс е и Робърт Коен, който преди това е защитавал интересите на клиенти като Ивана Тръмп, Майкъл Блумбърг и Крис Рок.

Бил Гейтс пък е наел трима адвокати от Лос Анджелис.