Търсенето на ваксини срещу COVID-19 ще се запази години наред. Това се посочва в прогноза на Pfizer, цитирана от BBC.

Американският фармацевтичен гигант е един от водещите производители на ваксини срещу коронавируса. Нейният препарат, разработен съвместно с германската биотехнологична компания BioNTech, беше първата одобрена ваксина срещу COVID-19 в САЩ и Европа.

През първото тримесечие на 2021 година продажбите на ваксини са донесли приходи от 3.5 милиарда долара на Pfizer на фона на масовите имунизационни кампании, предприети в много държави по света.

За цялата година се очаква постъпленията от продажби на ваксини да донесат на компанията 26 милиарда долара. Прогнозата е базирана на договорите за доставка на над 1.6 милиарда дози, сключени до момента.

Компанията очаква да договори още няколко големи сделки до края на годината, като съобщава, че е в преговори за доставка на още дози и през 2022 година.

"На база на тенденциите, които наблюдаваме до момента, очакваме търсенето на ваксини срещу COVID-19 да остане стабилно през следващите години. Вероятно пазарът ще е подобен на този за противогрипните ваксини", заяви изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла.

Коронавирусната ваксина, която се поставя в две дози, е най-продаваният продукт на Pfizer за първото тримесечие на тази година, показват отчетите на компанията. Разходите и печалбите от продукта се разпределят в съотношение 50/50 между американската компания и нейните германски партньори от BioNTech.

България започва преговори за руската ваксина Спутник VНа първо четене Комисията по здравеопазване в парламента прие Министерски съвет да направи стъпки за осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина Спутник V


Pfizer и американската Moderna реализират печалби от продажбите на своите ваксини, за разлика от британската AstraZeneca и другият американски производител Johnson & Johnson, които обявиха, че ще доставят техните препарати на цена, която покрива само разходите, без да им носи печалба поне докато трае пандемията от COVID-19.

Финансовият отчет на Pfizer за първото тримесечие на годината е първият документ, който показва конкретни данни за постъпленията, които ваксините генерират за компанията.

Общите приходи от ваксини на американския фармацевтичен гигант достигат 4.9 милиарда долара, като нарастват три пъти спрямо същия период на 2020 година.

В момента компанията провежда клинични тестове за поставянето на трета допълнителна доза около година след първите две. Очаква се одобрението на американските регулатори да стане факт през лятото.

Провеждат се и проучвания за поставянето на коронавирусната ваксина на деца между 12 и 15-годишна възраст.