Основател на наркокартела Синалоа може да излезе от затвора тази седмица.

Ектор „Ел Гуеро“ Палма Салазар, 80-годишният бивш съратник на наркобарона Хоакин “Ел Чапо” Гузман, бе освободен от повдигнатите срещу него обвинения за участие в организирана престъпна дейност от страна на мексикански съд и може да излезе на свобода тази седмица, ако срещу него не бъдат открити други издадени заповеди за арест.

Палма почти излезе от затвора през уикенда, но прокуратурата успя да издейства удължаване на престоя му зад решетките. Той бе арестуван в Мексико през 1995 г. и излежа 12 години затвор в страната, след като бе осъден по обвинения за предлагане на подкуп и незаконно притежание на оръжия.

След това бе екстрадиран в САЩ през 2007 г., където престоя девет години в затвора за трафик на наркотици. Впоследствие той бе върнат в Мексико, докато очакваше делото срещу него по обвинения за участие в организирана престъпна дейност, по които наскоро бе оправдан.

Картелът Синалоа изгради империя с кокаина, но вече залага на нов наркотикВлиятелният мексикански наркокартел Синалоа изгради цяла империя от трафика на кокаин, но сега насочва вниманието си към нов, по-силен наркотик реагирайки на променящото се търсене в САЩ

Някои хора в Мексикко, сред които и президентът на страната, не са особено въодушевени относно евентуалното освбождаване на Палма.

Само преди осем години друг наркобос Рафал Каро Кинтеро излезе от затвора след като бе освободен неправомерно. След това той се завърна към търговията с наркотици и дори бе замесен в битки за контрол на територии.

“Това е въпрос от национално значение,” заяви президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор. “Представете си подозренията, подигравките и миймовете в интернет.”

Съосновател на картела Меделин беше освободен след 30 г в затвора70-годишният днес Карлос Ледер беше екстрадиран в САЩ в края на 80-те години и първоначално беше осъден на доживотен затвор

“Нещо подобно се случи, когато Каро Кинтеро бе освободен,” каза Лопез Обрадор, който преди това бе определил освобождаването като “оправдано”. “Обвиняваха от чужбина правителството ни в съучастие. Никое чуждо правителство не би трябвало да обвинява мексиканското и ние не би трябвало да им даваме поводи за това.”