Карл Харт казва, че опитал хероин за първи път преди шест или седем години.

Тогава той вече бил преподавател в Колумбийския университет и на възраст "доста на 40 г.," пише той в книгата си "Употреба на наркотици за възрастни."

След като взел онази "къса, тънка линия" заедно с приятел, той твърди, че изпитал "едно леко успокоение, без стрес."

След това двамата си поговорили, посмели се, след което "сложили край на вечерта и той се прибрал у дома."

Преди това Харт, който е преподавател по психология и експерт по неврология, вече се занимавал (законно) от повече от 25 години с наркотици, в това число марихуана, кокаин и хероин. Той изучавал употребяващи наркотици и търсел отговорите на въпросите за това какви опасности крият наркотиците за психическото и физическото здраве.

През повечето време Харт имал за цел да докаже едно нещо – наркотиците са вредни. Сега той просто иска хората да могат да ги употребяват законно.

"Употребата ми на хероин е с развлекателна цел, както и употребата ми на алкохол," пише Харт в своята книга. "Подобно на почивките, секса и изкуството, хероинът е един от инструментите, които използвам, за да поддържам баланса между работата и личния си живот."

"Идеята, че хората няма да използват наркотици е глупава и детска," казва той пред Insider. "Точно за това е моята книга: за това да бъдем възрастни."

Други експерти по наркотиците обаче казват, че крайната цел на професора за повсеместна легализация не е идиличното решение, което той предлага, въпреки че са съгласни, че декриминализацията, за която призовава той, е отчайващо необходима.

Хероинът е силно ефективен като болкоуспокояващо, но дългосрочната употреба може да предизвика толерантност и физическа зависимост. Употребата на хероин може също така да доведе до проблеми с дишането и смърт.

В САЩ в близо една трета от всички смъртни случаи, свързани с опиоидни вещества, е замесен хероинът. През 2018 г. 15 000 души са починали след свръхдоза хероин.

Хероинът е част от група болкоуспокояващи наркотични вещества, наречени опиоиди, докато метамфетаминът е синтетично химично вещество.

Проучванията на Харт показват, че наркотик, като метафетамина, осигурява известни краткосрочни познавателни ползи, в това число по-добро визуално-пространствено възприятие, по-продължително задържане на вниманието и по-бързи реакции. Познавателните ползи от този стимулант са известни отдавна.

Пилотите през Втората световна война приемали метамфетамин, за да могат да летят по цял ден. Днес метамфетаминът е одобрен от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ като лекарство срещу дефицит на внимание, хиперактивност и наднормено тегло, тъй като по химически състав той е почти сходен с лекарството Adderall (амфетамин).

Харт твърди, че неговото семейство подкрепя употребата му на хероин с развлекателни цели и че той продължава да изпълнява задълженията си на учен, съпруг, баща и данъкоплатец, като в книгата си дори пише, че е "по-добре" заради употребата си на наркотици.

Използването на метамфетамин или хероин ежедневно обаче е съвсем друг въпрос. Постоянната и сериозна употреба на наркотици прави хората уязвими към пристрастяване, макар че тази уязвимост варира.

Картелът Синалоа изгради империя с кокаина, но вече залага на нов наркотикВлиятелният мексикански наркокартел Синалоа изгради цяла империя от трафика на кокаин, но сега насочва вниманието си към нов, по-силен наркотик реагирайки на променящото се търсене в САЩ

Харт не споделя мнението на други експерти за това дали наркотиците могат да променят мозъка.

Пристрастеността към наркотиците често е описвана от учени като мозъчно разстройство.

Харт обаче твърди, че повечето проучвания на употребяващи наркотици показват, че познавателните им способности и функции са в нормалните нива.

Харт знае какво е да преминеш през абстинентна криза и твърди, че тя го прави недееспособен.

В книгата си той документира част от преживяното, което определя като лека абстинентна криза, каквато е преживявал повече от веднъж, след като е използвал наркотика "не повече от 10 поредни дни."

Той оприличава най-честите симптоми на нещо като грип - втрисане, хрема, гадене, повръщане и диария, като всичките започват между 12 и 16 часа след приемането на последната доза. Симптомите продължавали с часове и били толкова изострени, че той не можел дори да спи.

Учени твърдят, че този болезнен период на абстинентна криза може да бъде един от "най-силните фактори" за зависимостта към опиоидни вещества и пристрастеността. Хората, които се пристрастяват към наркотици, могат също така да развият толерантност към субстанциите, които използват и да имат нужда от все по-големи количества, за да се чувстват добре.

„Приемете факта, че хората ще употребяват наркотици“

Харт е убеден, че САЩ трябва да регулира и лицензира наркотиците с развлекателна цел, след което да научи хората как да ги употребяват безопасно.

Първото нещо, което Харт иска, е президентът Джо Байдън да декриминализира притежанието на наркотици, което е първоначалната стъпка към по-отворена, законна употреба на наркотици от всякакъв вид.

В САЩ повечето смъртни случаи, свързани със свръхдоза от опиоидно вещество, включват улични наркотици, като незаконно произвеждани фентанили. Много хора също така приемат антихистамини, което може да бъде смъртоносно при смесване с опиоиди.

Харт смята, че много от над 60-те хиляди смъртни случаи вследствие на свръхдоза в САЩ всяка година могат да бъдат елиминирани с по-добро образование и с по-чисти наркотици. Той си представя система, в която хората могат да дават проби от своите наркотици и да научават какво съдържат, което пък намалява риска от използването им.

Някои експерти обаче твърдят, че неговите възгледи игнорират някои неудобни истини — че достъпът до наркотици често води до повече свръхдози, повече посещения на спешните отделения и повече потребление.

Кийт Хъмфрис, преподавател по психиатрия в Станфордския университет, който е бил съветник на двама американски президенти, казва пред Insider, че възгледите на Харт относно регулацията на наркотиците пренебрегват ролята на парите в политиката.

"Наивното в този случай е, че на практика казваме, че можем да се доверим на мултимилиарди корпорации да действат правилно," казва Хъмфрис. "Това е пътят, по който поехме с алкохола, тютюна и опоиодите. И бих казал, че не можем да направим това."

Харт не използва хероин всеки ден, нито пък копнее за него. Това обаче е предпочитаният от него наркотик.

На въпрос как легализацията на наркотиците може да бъде безопасна, той казва: "Регулаторните органи трябва да свършат проклетата си работа."