Броят на озовалите се в болница хора след употреба на кокаин във Великобритания скача с 90% от 2014 г. насам, писа Vice през март.

Защо? Защото в момента кокаинът е в най-чистото си състояние от десетилетия и в цялата страна, а човек може да си го поръча също толкова лесно, колкото и пица.

Според някои хора, първата стъпка към минимизирането на вредите, които кокаинът нанася, както на хората, така и на Земята, е декриминализирането и регулацията.

Критиците на тези мерки смятат, че те няма да проработят поради редица причини, една от които е: Как дори може да бъде започнато изграждането на инфраструктурата, необходима за производството и транспортирането на законен кокаин по света?

Отговорът е, че тя вече съществува и Великобритания е основният бенефициент от това. Страната е внесла повече кокаин за медицинска употреба през 2016 г., от която и да било друга страна по света.

"Във Викторианската епоха кокаинът е бил наличен във Великобритания, посредством редица лекарства, като местна упойка и като енергиен еликсир — нещо като викториански Red Bull," обяснява Стив Ролс, старши политически анализатор в мозъчния тръст Transform.

"В днешно време кокаинът все още продължава да се използва за местна упойка при някои ограничени обстоятелства, основно при по-леки операции."

Според доклад на Международния борд за контрол над наркотичните вещества, през 2016 г., Великобритания е внесла 330 кг зaконен кокаин, което съставлява 82.6% от световния внос.

Великобритания също така е основният износител, следвана от Нидерландия, както и основният консуматор с 90.5 кг.

Ескобар е мъртъв, но търговията с кокаин в Колумбия процъфтяваВ момента Колумбия се наслаждава на туристически бум, но някои туристи далеч не посещават страната заради местната култура

Защо във Великобритания използват толкова много законен кокаин, в сравнение с останалите държави по света?

"През годините други анестетици до голяма степен замениха кокаина, но той все още присъства в заключените шкафове с контролирани събстанции в повечето британски болници, заедно с другите вещества с 'с голям потенциал за злоупотреба' — хероин, кетамин, фентанил, амфетамини и т.н.," добавя Ролс.

"Фактът, че Великобритания използва толкова много повече, в сравнение с всички други държави, мога да предположа, че е последица от дългогодишната ни история на използването му за медицински цели."

"Великобритания никога не е отглеждала растението кока, чиито листа съдържат алкакоида кокаин, за това всички продукти от кока и кокаин винаги са се внасяли, почти изцяло от региона на Андите," обяснява Ролс.

"Редица международни споразумение контролират производството и транспортирането на такива субстанции между отделните държави — основната цел е да се предотврати отклоняването им за немедицински цели. Британският кокаин започва пътуването си в Перу, единствената държава в света, която в момента законно отглежда и изнася листа от кока за медицински цели.

Те се транспортират до САЩ от щатската Агенция за борба с наркотиците (ДЕА), където се извлича кокаина, а след това той се транспортира до Великобритания и всички останали държави."