Хапчетата пристигали в хиляди пощенски кутии из цялата страна, кръгли и сини, с емблемата на оксикодон.

Разследващите органи впоследствие ги наричат "отрова" – фалшиви хапчета, съдържащи фентанил, силен синтетичен опиат, който написа нова глава в историята на американска опиатна епидемия. Хапчетата тръгват от предградията на Солт Лейк Сити, Юта.

Там 29-годишният гладко избръснат и добре облечен Аарън Шамо, който е прекъснал обучението си в университета, се превръща в милионер, след като успява да изгради империя за трафик на фентанил, използвайки само компютъра си и няколко свои приятели, пише Associated Press.

В продължение на три седмици това лято, тези милениали от предградията се изреждат на свидетелската скамейка по време на федералния процес срещу него и разкриват безпрецедентна информация за това как купуваният и продаваният онлайн фентанил трансформира световната наркотърговия.

По време на делото няма свидетелски показания за гангстерски убийства или за нещо, което стена по южната граница на САЩ би спряла. Шамо, който нарича себе си "наркопласьор с бяла якичка," вербува бивши колеги от времето, когато е работил в eBay и украсява съобщенията си до тях с емоджита. Неговият адвокат го нарича глупак; защитната му теза е, че той не е достатъчно умен, за да бъде наркобарон.

Начинът, по който той и приятелите му успяват да залеят страната с половин милион фалшиви хапчета оксикодон, разкрива лекотата, с която фентанилът вече се придвижва по света, заплашвайки да изкара епидемията извън границите на САЩ.

Прах, който е до 100 пъти по-силен от морфина, е бил вкарван от лаборатория в Китай и пристига в щата Юта като международна поща; след това чрез преса в мазето на Шамо е превръщан в идеално изглеждащи копия на оксикодин и препродаван онлайн.

След това хапчетата отново влизат в пощенската мрежа и са пренасочени в хиляди пакети, адресирани до домове из цялата страна, която се дави в пристрастеността към болкоуспокояващите, предписвани с рецепта.

Най-голямото гражданско дело в историята в момента тества как фармацевтичната индустрия би трябвало да носи отговорност за това, че залива страната с милиарди болкоуспокояващи хапчета, разпространявайки масово пристрастяване, което води до това. Миналата седмица Purdue Pharma - производител на супер популярното лекарство OxyContin, постигна предварително споразумение на стойност 12 млрд. долара с близо половината щати и около 2 000 местни власти.

Съдебен процес срещу други фармацевтични компании е насрочен за следващия месец, в който различни общности ще застъпят тезата, че масовите реклами на болкоуспокояващи хапчета, изписвани с рецепта, са предизвикали епидемия.

Кризата започва през 90-те години, когато опиатите с рецепта подготвят почвата за хероина, след което пък идва фентанилът. Той избива десетки хиляди американци, откакто се появява по улиците през 2013 г. Има два източника на доставки. Мексиканските картели и директните пратки от Китай, където той се произвежда от огромния и слабо регулиран химически сектор.

Дилърите като Шамо са много. Данните за конфискуваните пратки показват колко бързо трафикът се разпространява в световен мащаб. През 2013 г. четири държави са съобщили за заловени пратки количества с фентанил. До 2016 г. страните вече са 16.

Маржът на печалба при фентанила е неустоим. Според щатската Агенция за борба с наркотиците (DEA), един килограм, синтезиран срещу няколко хиляди долара, може да донесе на даден наркодилър над 1 млн. долара.

"Всеки глупак на практика може да стане сериозен наркопласьор от продажбата на фентанил," казва Майк Виджил, бивш ръководител на международната дейност на DEA. "Някой с IQ минус 100 може да стане мултимилионер от днес за утре."

Когато конфискуван пакет от Китай за Юта отвежда разследващите власти до Шамо, той вече бил произвел най-малко 458 946 потенциално отровни хапчета, според правителството. Те намират 1.2 млн. долара, натъпкани в чекмеджето с чорапите у дома му и в сейф, както и още средства онлайн в криптовалути.

Шамо успява да изгради империята си, като започва заедно със своя дългогодишен приятел Дрю Крендал.

Двамата започват да продават Adderall в тъмната мрежа. След това разширяват дейността си и започват да пласират MDMA, халюциногенни гъби, приспивателни, които се слагат в напитките и кокаин, като почти не им се налага да излизат от дома си. Купуват преса за хапчета и започват да произвеждат фалшив Xanax.

След това местен дилър казва на Шамо, че може да натрупа състояние от продажбата на фалшиви хапчета оксикодин с фентанил. Крендал напуска страната, а Шамо вербува друг свой приятел, който му помага да произвежда хапчетата.

Той продавал хапчета както на индивидуални потребители, така и на наркодилъри, които след това пласирали хапчетата на улицата. Когато полицията успява да прихване пратка в един от дните, тя съдържала 34 828 хапчета с фентанил, предназначени за домове в 26 щата.

Някои от тях били рекламирани в тъмната мрежа като фентанил, но други били представяни като 30 милиграмови хапчета оксикодон.

Според федералните власти десетки негови клиенти умират, но срещу него е повдигнато обвинение само за един смъртен случай.

Шамо, в крайна сметка, е признат за виновен по 12 обвинения, едно от които обикновено е запазено за наркобосове, като Ел Чапо, и носи със себе си задължителна доживотна присъда.