Египет е предложила да намали с 300 млн. долара иска си срещу собствениците на контейнеровоза Ever Given, който по-рано през годината заседна и блокира за няколко дни Суецкия канал.

Искът ще бъде намален от 916 млн. долара до около 600 млн. долара. Египет иска обезщетение за шестдневната блокада на Суецкия канал по вина на кораба в края на март.

Впоследствие държавната компания, която управлява Суецкия канал, конфискува кораба, докато тече искът й. Оттогава корабът се намира в Голямото горчиво езеро на около 50 км от мястото, където беше заседнал.

Малко след като корабът беше освободен от засядането в Суецкия канал, компанията обяви, че ще поиска 916 млн. долара компенсация, посочвайки разходи, като 300 млн. долара за спасителни операции и неназована сума за "накърняване на репутацията."

Осама Раби, председател на държавния оператор на Суецкия канал, е заявил в телевизионното токшоу Al Hekaya, че компанията ще намали стойността на иска си, според списание Egypt Today.

Застрахователите на собствениците на Ever Given оспориха иска за 916 млн. долара почти незабавно.

Междувременно, само малка част от екипажа на кораба успя да го напусне. От египетската компания твърдят, че не задържат екипажа против волята им, но искат минимална част от него да остане на кораба, за да го поддържа, докато той е задържан.

Властите в Египет започнаха официално разследване на причините за засядането на кораба в Суецкия канал, но не обявиха дата за евентуални заключения.