Водата с хлорофил набира популярност от 2016 г. насам, като много известни личности рекламират нейните ползи за здравето и красотата.

В последно време в TikTok набират последователи видеоклипове, в които се твърди, че тя може да помогне за лечението на акне и възпалена кожа, да намали естествената телесна миризма, да предотврати рака и да поддържа здравето на червата.

Най-популярните от тях, които са събрали от 1.5 до 2 милиона „харесвания“ към днешна дата, възхваляват благоприятните ефекти на хлорофилната вода върху кожата.

„Пиенето на течен хлорофил изглежда удря върху интуицията на хората относно естествеността и чистотата, защото приемате вода и добавяте нещо, което идва от растения, които инстинктивно се разглеждат като чисти“, отбелязва Андрю Щулман, професор по психология в Occidental College, цитиран от The HuffPost.

Също така е по-лесно да погълнете хлорофил, отколкото - да речем, да готвите зелени зеленчуци или да правите упражнения. В края на краищата, тези дейности за укрепване на здравето „изискват повече усилия или може да нямаме ресурси за закупуване на материалите, или достъп до пространство, където да ги направим“, каза Щулман.

Въпреки това, не очаквайте това да бъде лекарство за всичко, както смятат потребителите на TikTok. Както повечето неща, свързани със здравето, няма магическо решение на всички проблеми. Ето какво трябва да знаете за водата с хлорофил:

Полезен ли е течният хлорофил за кожата?

Първо, важно е да запомните, че хранителните добавки не подлежат на одобрение от здравните органи. Така че всеки може да твърди всичко за здравословните им ползи, а вие трябва да подхождате внимателно към подобни препоръки.

За да се оцени истинската ефективност на течния хлорофил, трябва да се разгледа хлорофилинът - полусинтетична форма на хлорофила, която е различна от естествената, съдържаща се в растенията. Тази форма позволява на веществото да се смесва с вода и да се разтваря добре.

Ограниченият брой проучвания върху хора за ефекта от хлорофилина върху кожата се фокусират върху локалното приложение, като те включват само 10 или по-малко души.

Все пак хлорофилът може да носи потенциални ползи за кожата заради неговите антиоксидантни свойства, които са враг на страеенето, както и заради противовъзпалителните му способности, важни при лечението на акне.

Но със сигурност не можете да разчитате само на него в борбата ви с тези бичове за кожата. Можете да се възползвате от предимствата на естествения хлорофил, като ядете зелени зеленчуци, пиете матча или консумирате спирулина.

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете мед всяка вечер?Повечето от нас са наясно, че медът може да бъде използван за борба с настинките и овлажняване на кожата ни. Може и да не сме съвсем наясно обаче, че учените го наричат ​​суперхрана поради многото му други свойства, за които е възможно никога да не сме чували

Предлага ли течният хлорофил други ползи за здравето?

Съществуващите проучвания са неубедителни, когато става въпрос за пиене на течен хлорофил по други здравословни причини. В популярни клипове се твърди, че той може да прави всичко - от намаляване на телесната миризма до предотвратяване на рак, но няма солидни доказателства в полза на тази теза.

Проучване върху мишки установява, че пиенето на хлорофилин, смесен с вода, може да регулира чревния микробиом. Това обаче не е достатъчно убедително, за да бъде препоръчана добавката на пациенти, страдащи от чревни проблеми.

Безопасен ли е течният хлорофил?

Пиенето на хлорофилна вода, може да доведе до нежелани реакции, като диария или изпражнения със зелен цвят. При някои хора се появяват алергични реакции или стомашни спазми.

Все още не е ясно дали хлорофилинът ще има други неблагоприятни въздействия върху тялото ви, ако го приемате дългосрочно, тъй като единствените проучени ползи до момента се базират на прием от 300 милиграма дневно в продължение на три месеца.

Не се препоръчва употребата на това вещество от бременни и кърмачки, както и от хора, приемащи лекарства, които повишават чувствителността към слънчева светлина, като някои антидепресанти или лекарства за кръвно налягане, тъй като хлорофилинът може да увеличи шансовете за слънчево изгаряне.