Lifesum, популярно приложение за проследяване на здравето, базирано в Швеция, анализира потребителските си данни, за да разбере кои храни са най-популярни за консумация преди и след секс (в рамките на два часа или по-малко).

Данните се събират от потребители в Германия, Франция, Швеция, Италия, Съединените щати и Обединеното кралство.

От 2563 храни и напитки, които са проследени, шоколадът е най-популярен. Следващи в списъка са:

домати
хляб
ябълки
картофи
кафе
банани
вино
сирене
ягоди

След секс хората се радват на същите храни. Но не е изненадващо, че водата измества виното.

Избягвайте сирене и хляб

Сиренето и хлябът не се смилат и абсорбират добре в тялото. Те са с високо съдържание на FODMAP (ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли). Това означава, че те могат да доведат до повече газове или спазми.

А какво да кажем за двете храни фаворити?

Шоколадът е пълен с анандамид и фенилетиламин - две съставки, които карат организма да освобождава хормонът на щастието – ендорфин. Що се отнася до енергията, той дава, но е за кратко. А доматите според експертите са посочени, защото са лесно достъпни, вкусни и се комбинират с всяка храна.

Интересното е, че 4 от 10-те най-предпочитани храни, консумирани преди и след секс, са известни като афродизиаци (шоколад, картофи, кафе и банани). Предвид факта обаче, че се консумират след секс, хората най-вероятно не ги ядат с намерението да насърчават сексуалното желание.

Какво трябва да ядем?

Докато научната връзка между афродизиаците, стимулиращи либидото, е слаба, това, което знаем, е, че здравословното хранене е свързано с по-малък риск от еректилна дисфункция и женска сексуална дисфункция.

Елайна Ло, главен готвач и експерт по здравословно хранене казва, че има редица храни, които могат да подобрят сексуалния си живот. Те поддържат сърцето здраво и помагат за по-лесното изпомпване на кръвта.

Ло препоръчва интегрирането на следните пет храни в ежедневието, за да се чувствате добре и да сте готови за спалнята.

Най-голямата оргия в света, или как Лас Вегас подобрява рекордиНастоящият рекорд е поставен през 2007 г., когато в оргия в Токио 500 двойки правят секс в склад

1. Ленено семе

Тази суперхрана е известна с богатите си антиоксидантни свойства и помага за увеличаване на притока на кръв към половите органи. Лененото семе ви поддържа жизнени, тъй като съдържат лигнани. Това са подобни на естроген химикали, които имат антивирусни, антибактериални и противоракови свойства.

Лененото семе също е добър източник на Омега-3 мастни киселини (те могат да подобрят сърдечно-съдовото здраве и либидото) и L-аргинин (аминокиселина, която може да стимулира притока на кръв).

2. Стриди

Тези деликатни морски дарове са богати на цинк - ключов минерал за сексуалното съзряване. Цинкът помага на тялото ви да произвежда тестостерон - хормон, свързан със сексуалното желание. Също така помага за синтеза на хормони на щитовидната жлеза, необходими за получаване на енергия.

3. Тиквени семки

Тиквени семки, както стридите, също са богати на цинк. Те са и чудесен източник на магнезий, съдържат антиоксиданти, антихипертензивни и кардиозащитни хранителни вещества, които са от съществено значение за оптималното сексуално здраве.

Тиквените семки са богати на желязо, необходимо за повечето енергия, цинкът се свързва с повишаване на имунитета, а магнезият е от съществено значение за отпускане на мускулите.

4. Семена от нар

Семената от нар са богати на полифеноли - съединения, свързани с намален риск от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт. Също така се смята, че отпускат кръвоносните съдове и увеличават предаването на кръв към мозъка и сърцето.

Освен това те имат и много микронутриенти, важни за половите хормони, и флавони, които са важни за здравето.

5. Авокадо

Думата "авокадо" произлиза от езика на ацтеките и означава "тестис".Плодът е богат на витамин Е - ключов антиоксидант, който разширява кръвоносните съдове и потенциално намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това имат калий, който стимулира либидото, и мононенаситена олеинова киселина, която поддържа кръвообращението и здравето на сърцето ви.