Среброто често остава в сянката на златото и встрани от вниманието на инвеститорите.

За последната година обаче цената му се повиши със 70%, а според анализатори, цитирани от CNBC, ценният метал има още потенциал за растеж.

Търсенето на сребро се повиши значително през последните 12 месеца. Към момента то се търгува на ниво от около 27.30 долара за тройунция, а преди година спот цената беше на ниво от 15.50 долара.

Ръстът за последната година е от 74 на сто. За сравнение, златото е поскъпнало само с 6.4% за същия период.

Среброто намира практическо приложение в много индустрии - от фотографията и електрониката до бижутерията и производството на сувенири. Заради високата си електропроводимост то се използва в много от компонентите на съвременните компютри, мобилни телефони, автомобили и битови електроуреди.

По данни на браншовата организация Silver Institute търсенето на сребро значително надвишава предлагането от началото на 2021 г.

Около 50% от него идва от индустрията, а другата половина е за инвестиционни цели. Именно индустриалните купувачи обаче са в основата на поскъпването, смятат експертите. Тази тенденция се наблюдава и при други индустриални метали, например медта, която също поскъпна драстично.

Преминаването към повече "зелени" технологии също допринася за увеличаващото се търсене на сребро, което се използва и в производството на соларни панели.

Безпрецедентните монетарни стимули от страна на централните банки също са ключов фактор за поскъпването на ценните метали, които се приемат от инвеститорите като защита срещу инфлацията.

Засега цената на среброто остава доста под рекордните си равнища от 2011 г., когато достигна почти 50 долара за тройунция. В дългосрочен план обаче търсенето не се очаква да намалее, което означава, че потенциалът за нови повишения остава в сила.

С отварянето на световната икономика след кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19, индустриалното търсене вероятно тепърва ще расте. А заедно с него ще се увеличава и инвестиционният интерес.

Засега някои от основните рискове пред ценния метал са свързани с все още активното разпространение на коронавируса в част от развиващите се страни и най-вече в Индия. Влошаването на ситуацията там може да доведе до нови трусове в определени сектори.

За момента обаче търсенето в световен мащаб остава по-силно от предлагането, смятат експертите.