Филмовите компании в Холивуд се готвят за завръщането на хората по киносалоните през лятото на 2021 година. През следващите няколко месеца се очакват премиери на няколко дългоочаквани продукции, а според представителите на киноиндустрията публиката няма търпение да се завърне пред големия екран след пандемията от COVID-19, която на практика затвори индустрията за дълъг период от време, пише Ройтерс.

Актьори, режисьори и продуценти се обединяват под мотото "Големият екран се завръща" ("The Big Screen Is Back").

"Чувството да сме отново в киносалоните е изключително позитивно. Да бъдеш в голяма тъмна зала, в която да крещиш и да се смееш с непознати хора - това е нещо, от което имаме нужда. И според мен тези преживявания ще се завърнат със страшна сила", казва режисьорът на "Междузвездни войни" Джей Джей Ейбрамс.

За разлика от него скептиците са на мнение, че след като месеци наред публиката се е наслаждавала на стрийминг платформите у дома, трудно ще бъде убедена да се завърне в киносалоните.

За да я мотивират, продуцентските компании подготвят няколко хитови премиери, сред които са "Круела" и "Черната вдовица" на Walt Disney, деветата част на "Бързи и яростни" на Universal и мюзикъла "In the Heights" на Warner Bros.

Много от тези филми нарочно бяха забавени, за да се нормализира епидемичната обстановка и да могат да генерират достатъчно приходи от продажби на билети. Засега продуцентите са обнадеждени от резултатите на продукциите, които вече излязоха по кината.

В Китай комедията "Detective Chinatown 3", която излезе по кината през февруари, генерира приходи от 398 милиона долара, което е рекордна стойност за дебют в една единствена държава.

През юни американските студиа планират и специална Седмица на киното, в която зрителите ще могат да се възползват от различни отстъпки и специални предложения.