Големите корпорации по света да плащат данък върху печалбата си от поне 15%. Това предлага финансовото министерство на Съединените щати, цитирано от CNBC.

Финалната ставка на минималния глобален корпоративен данък може да е и още по-висока, смятат от институцията. Това ще стане ясно след преговорите с останалите държави.

В момента компаниите в САЩ плащат данък върху печалбата от 21%. Той беше понижен по време на управлението на Доналд Тръмп. Преди това максималният корпоративен данък беше 35%.

Предложението на настоящия държавен глава Джо Байдън е корпоративната данъчна ставка да се увеличи до 28% като част от общата му стратегия за увеличаване на данъчата тежест за корпорациите и за най-богатите американци.

Белият дом обаче е амбициран да "изнесе" данъчната си политика и извън границите на страната, пише изданието.

Финансовият министър Джанет Йелън заяви, че глобалният минимален корпоративен данък има редица предимства и то не само за САЩ.

По думите ѝ това ще е един от основните стимули за бизнеса да плаща данъчните си задължения там, където извършва основната си дейност, а не да регистрира активите си на други места само заради по-изгодната данъчна политика.

По думите ѝ глобалната данъчна система трябва да бъде изградена така, че да гарантира справедливо и стабилно облагане за всички субекти и да спре "състезанието към дъното", в което държавите се надпреварват да свалят корпоративните си данъци с цел да привличат външни инвеститори.

Засега не е ясно колко държави са склонни да се включат в американската инициатива.