Азиатските акции поскъпват днес, а доларът се търгува близо до най-ниските си нива от началото на годината, след като Федералният резерв на САЩ потвърди отново позицията си относно паричната политика на ниски лихви, предоставяйки още повече увереност на инвеститорите, които се притесняват относно инфлацията.

Заместник-председателят на Фед Ричард Кларида заяви, че централната банка на САЩ ще успее да ограничи евентуално повишение на инфлацията и да проектира "меко приземяване", без да пречи на икономическото възстановяване на страната.

В същото време изказването на Кларида отразява променящия се тон на Фед. Преди месец управителят на централната банка Джером Пауъл заяви, че "все още не е" време дори да се обмисля дискусия за промяна на паричната политика, но напоследък ръководители във Фед признават, че са по-близо до дебатите за това кога да изтеглят част от кризисната си подкрепа за щатската икономика.

Тази несигурност натежа над щатските акции вчера, като индексът Dow Jones Industrial Average се понижи с 0.24%, S&P 500 изгуби 0.21%, а технологичният Nasdaq Composite затвори с 0.03% надолу.

Коментарите от страна на Фед обаче помогнаха за подобряване на пазарните нагласи в Азия.

Потребителските цени в САЩ нарастват с повече от очакваното през април, след като процъфтяващото търсене в условията на повторното отваряне на икономиката се противопостави на ограниченията в предлагането.

Майкъл Бъри заложил половин милиард долара срещу TeslaВ началото на 2021 г. Бъри заяви, че книжата на компанията, ръководена от Илон Мъск ще поевтинеят сериозно.

В ранната сесия днес азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нараства с 0.28% близо до двуседмичен връх, докато японският Nikkei добави 0.27%.

Австралийският основен индекс отчита повишение от 0.27%, докато южнокорейският Kospi нарасна с 0.16%. Индексът на китайските сини чипове CSI300 бележи ръст от 0.13% след като вчера отчете най-голямото си дневно повишение от близо 11 месеца.

Доларовият индекс остава почти без промяна при 89.696, след като вчера докосна най-ниското си ниво от 7 януари. Доларът се търгува без промяна спрямо йената при 108.76, а еврото отстъпва леко с 0.07%, до 1.2242 долара.

Анализатори в Jefferies заявиха, че регионалните пазари на акции биха могли да се облагодетелстват, особено предвид факта, че слабият долар би могъл да подкрепи световната търговия и развиващите се пазари, като понижи глобалните цени на стоките и услугите, информира Ройтерс.

Доходността по щатските държавни облигации нарасна, след като вчера падна до многоседмични дъна вследствие на намаляващите опасения относно инфлацията и силното представяне на търга за 2-годишни държавни ценни книжа.

Доходността по 10-годишните облигации нарасна до 1.5706%, след като вчера затвори на ниво от 1.564%. Междувременно, доходността по 2-годишните книжа се понижи от 0.152% вчера до 0.1485% днес.

Цената на петрола остана почти без промяна, докато трейдърите преценяваха очакванията за нарастващо търсене в САЩ и вероятността от ново предлагане на пазара от страна на Иран. Петролът от сорта брент поскъпва с 3 цента - до 68.68 долара за барел, докато щатският лек суров петрол губи 7 цента до 66 долара за барел.

Биткойнът поскъпва с 0.88%, до 38 736.99 долара, въпреки че китайският автономен регион Вътрешна Монголия засили кампанията си срещу добива на криптовалути вчера, дни след като Пекин направи същото.

Спот цената на златото нарасна с 0.17%, до 1 902.58 долара за тройунция.