До 14 май от централния държавен бюждет са изхарчени 1.164 милиарда лева, от буфера са взети 283 млн. лева, а от бюджета на Министерство на финансите - 22 млн. лв.

От тези около 1.3 млрд. лева около 810 млн. са за непредвидени разходи чрез преструктуриране. Това заяви днес служебният министър на финансите Асен Василев.

"В голямата си част с тези средства са платени COVID мерките и 50-те лева на месец за пенсионерите. Вместо да се актуализира бюджетът още през март, когато става ясно, че ще трябва да се продължат мерките, започват да се използват всички възможни буфери и пера, които са налични.

Друг е въпросът каква част от тези разхоси са били ефективни, защото в тях са включени непредивдени разходи за църкви, за Фонда на фондовете (22 млн. лв.), за Българската национална телевизия (20 млн.) и т.н.", заяви министър Василев.

По думите му, струкурно бюджетът в началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се теглят средства от най-разнообразни места за нуждите на бизнеса, на здравеопазването и на пенсионерите.

"Заедно с колегите успяхме да намерим буфери по различните министерства, така че да се намалят разходите основно за персонал и с тях да се подпомогне мярката за пенсионерите за следващия месц. Търсят се ресурси тази мярка да бъде продължена до края на мандата на служебното правителство", обясни още Василев.

Той заяви, че се работи по структурирането на пакет от мерки за възстановяване на бизнеса.

"За щастие, епидемиологичната обстановка вече е такава, че затворени бизнеси няма. Ние трябва да преминем от режим, в който плащаме на бизнесите, защото са затворени, към такъв, в който подопамагаме тяхното въстановяване, за да заработят нормално и ритмично", каза финансовият министър.

Първите мерки ще бъдат насочени към туризма, който е най-тежко засегнат от кризата.

По думите му част от заведенията в ресторантьорския бизнес вече имат по-високи приходи от 2019 г., така че те не биха могли да се възползват от евентуално продължаване на мерките за подкрепа. Бизнесите, които зависят от чуждестранните туристи, обаче са по-сериозно засегнати.