Необходимо е задълбочено проучване на произхода на COVID-19, в противен случай човечеството може да се сблъска с COVID-26 и COVID-32.

Това каза Питър Хотес, американски учен и един от водещите инфекционисти в САЩ, цитиран от БГНЕС.

„Това е третата голяма епидемия на коронавирус през 21-и век (след SARS и MERS)... Майката природа ни подсказва какво ще се случи: ще има COVID-26 и COVID-32, ако не разберем напълно произхода на COVID-19“, каза експертът в ефира на NBC News.

Хотес подчерта, че е необходимо да се разследва „появата на огнището“ на новия коронавирус. Затова вирусолози, епидемиолози и други специалисти трябва да бъдат изпратени в китайския град Ухан, където започна епидемията. На място те ще трябва да съберат данни и необходимите проби, добави ученият.

В същото време експертът отбеляза, че би било трудно да се получи информация за произхода на коронавируса без сътрудничеството на Китай по този въпрос.

„Наистина трябва да окажем силен натиск върху Китай, включително и чрез възможни санкции, така че екип от видни епидемиолози и вирусолози на място в Китай да имат безпрепятствен достъп до животни, хора, проби и лаборатории“, каза Хотес.

Прилеп-гостоприемник-човек: вероятният път на коронавируса, според СЗОНовият коронавирус най-вероятно е тръгнал от прилепи, а до хората е достигнал през гостоприемник, смятат експертите на СЗО. До много нови факти те не успяха да стигнат, а Китай всячески се опитва да отклони подозренията

По-рано Белият дом разпространи съобщение, според което версията за разпространението на коронавируса поради извънредна ситуация в научна лаборатория все още не е изключена.

В съобщението се цитират думите на американския президент Джо Байдън, че разузнавателната общност на страната допуска две версии за произхода на вируса: предаване на хора от животно и изтичане от лаборатория.

В рамките на 90 дни разузнаването трябва да продължи да събира и анализира информация и да информира президента.