Някои кучета се раждат с генетично заложени способности да "разбират" хората, твърдят авторите на изследване, публикувано в списание Current Biology, цитирано от БГНЕС.

Учените от Института по кинология към Университета в Аризона проследили поведението на двумесечните кученца от породата лабрадор и установили, че те са в състояние да възприемат много сигнали от човека и дори изражението на лицето му, въпреки че никой не се е занимавал с тях и не ги обучавал специално за това.

„Резултатите от нашето проучване показват, че социалните умения за взаимодействие между кучетата и хората възникват в ранна възраст и до голяма степен се определят от техните гени" ,смята един от авторите на проучването Емили Брей.

За експеримента били избрани 375 кученца на възраст около два месеца. Те имат подробно родословие, което дава възможност да се говори за фактор на наследственост. Кучетата са взети от развъдник, но до този момент не били общували с дресьори. Изследователите ги подлагали на различни тестове, предполагайки, че ако способността на тези животни да взаимодействат с хората е биологично определена, тя трябва да се прояви в ранна възраст.

Най-сбръчканият шар пей в света е любимец на интернет (снимки)Това пухкаво нещо, което виждате на снимките по-долу, не е одеяло


"Повечето кученца в над 70% от случаите се справиха с възложените им задачи. Това не е идеалният резултат, но определено е над прага на случайността", казва още Брей.

По-късно, вече в зряла възраст, тези кучета са били „тествани“ повторно по същите критерии. Всички те се справили много по-добре със задачите.

„По това колкото по-добре кученцето поддържа и осъществява зрителен контакт с човек, можете да се разбере колко добро служебно куче ще бъде то“, каза Брей. Тя предположи, че проучването ще бъде полезно при избора на служебни кучета в бъдеще.