През първото тримесечие на тази година на пазара на рискови капитали се изляха най-много пари в историята.

Това каза по време на 12-ото издание на Шумът на парите Павел Езекиев, съосновател и управляващ партньор на Neo Ventures.

„Само преди два дни се завърнах от САЩ и там хората не си спомнят, че е имало нещо, което е било странно и затрудняващо тяхната работа. Ефектът от вируса е, че се отся сеното от плявата“, каза още той.

Езекиев обяви, че само за два дни техните американски инвеститори са ги убедили да създадат нов фонд, който ще се казва Нео Гравитация.

„Инвеститорите ни са на мнение, че в момента има възможности, които те не са виждали ценово, но очакват инфлацията да изплаши много хора. Проблемът не са лихвите, а възможната инфлация, защото те модерират лихвите по много по-гъвкав начин. Инфлацията обаче не можеш да обуздаеш с монетарна политика за 2-3 месеца, ето защо тях ги е страх от инфлация, породена от забавените доставки", заяви експертът.

На въпрос дали се е променила философията на инвеститорите, Езекиев отговори накратко: 100% и уточни, че те вече търсят автономност. "Ние се преориентираме към български брандове, които ще достигат до глобален клиент, ще продават стоки от ежедневна или ежеседмична необходимост, като храна и лична хигиена", посочи той.

Според съоснователят на Neo Ventures и Neveq всяко нещо, което доставя директно стока от производител до клиент, ще се развива.

Езекиев сподели и едното изречение, с което би презентирал страната ни за привличането на големи инвестиции. Това, според него, е: „Бъдете спокойни, че нямате по-добър избор“, защото на парите не им трябва шум, а им трябва спокойствие.

Инж. Пламен Андреев: Парите в чекмеджето не шумятНай-зеленият проект в страната вече е разпродаден на 65%, каза още Андреев.

Той обясни, че е републиканец по убеждения и че това, което правят демократите в момента, ще ни вкара два пъти повече американски инвестиции, отколкото имаме в последните 10 години.

„Те ще взимат до 70% данък на хората, които печелят над определена сума или имат като имот. Първо, това ще ги изпрати в Пуерто Рико, където има специален режим. Там обаче няма какво да се прави, затова те ще отидат и другаде. Ако „другарите“, които са на власт в момента, имат малко акъл, ще направят една свободна зона там, където беше мавзолеят. Ако това се случи, аз лично ще доведа първите десет човека. Обещавам", завърши Езекиев.