Джеф Безос ще бъде на първия пътнически полет на неговата космическа компания Blue Origin, който е насрочен за 20 юли, обяви днес милиардерът.

“Искам да бъда на този полет, защото това е нещото, което съм искал да направя през целия си живот,” казва Безос във видео в профила си в Instagram.

Неговият брат Марк ще се присъедини към него, както и победителят от публичен търг, който се провежда за едно от местата.

Най-високата оферта към днешна дата е 2.8 млн. долара, а търгът ще приключи на 12 юни.

Системата за космически туризъм на Blue Origin New Shepard - ракета, която транспортира капсула до ръба на космоса, има над 12 успешни тестови полета без пътници на борда, в това число и полет през април в Тексас.

New Shepard е проектирана, така че да транспортара най-много по шестима души до ръба на космоса, като капсулите на предишните тестови опити достигаха височина от над 100 километра.

Капсулата разполага с огромни прозорци, за да може пасажерите да се наслаждават на гледката, докато прекарват няколко минути при нулева гравитация,, преди да се завърнат на Земята.

Бурната двегодишна връзка на най-богатия човек в света и неговата приятелкаПрез януари 2019 г. медиите гръмнаха, че главният изпълнителен директор на Amazon и неговата съпруга Маккензи се развеждат след 25 години брак. Часове по-късно стана ясно, че Безос има връзка с Лорън Санчес, телевизионна водеща и пилот на хеликоптер

Ракетата се изстрелва вертикално, а при връщането на капсулата скоростта й се забавя от комплект парашути, които допринасят за мекото й кацане в пустинята.

“Да видиш Земята от космоса е нещо, което те променя. Това е приключение и е много важно за мен”, казва Безос.

Той основава Blue Origin през 2000 г. и продължава да е едноличен собственик, финансирайки я с продажбата на акции на Amazon.

На 20 юли пък се навършва 52 години от кацането на Луната на Аполо 11, припомня CNBC.