Драстичен скок в цената на олиото и месото за година

Средно с 5 процента са скочили за година цените на основните хранителни продукти в България, а тези за износ с 12.8%.
Най-голямо е увеличението при олиото и месото, съобщава вестник Стандарт.
Най-осезаемо е то в малките населени места. Това коментира пред медиите председателят на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.
От Държавната комисия по стокови борси и тържища отчитат, че само за седмица едровата цена на олиото се е покачила от 3.16 лв./л, на 3.23 лв./л.
Скокът на олиото Николов обясни с лошата реколта 2020 на слънчогледа, а на месото с увеличено търсене и консумация в световен мащаб
Освен това има и драстичен скок на цената на слънчогледа - около 60 процента.
Под влияние на високите разходи за фураж и възходящата динамика на европейските цени се очаква цените на месото в страната да се увеличават.
Това предвиждат експертите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.