Цените на храните в световен мащаб скочиха до най-високото си ниво от близо десетилетие през май, като се повишиха с 40 процента, в сравнение с предходната година.

Това обявиха от Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО)., съобщи АФП.

Индексът на цените на храните на ФАО се повишава за 12 месеца поред, за да достигне най-високата си стойност след септември 2011 г., обусловен от по-високите разходи за растителни масла, захар и зърнени храни.

Цените са се повишили с 4,8% от април - най-бързият прираст на месечна база от октомври 2010 г. - и с близо 40%, в сравнение с май 2020 г.

През май индексът достигна 127.1 пункта - само 7.6% от пиковата си стойност през февруари 2011 г., казаха от ФАО.

Топ 5 най-здравословни храни на планетатаСписъкът с петте най-здравословни храни в света ще ви помогне да разберете основите на витамините и минералите, от които човешкото тяло се нуждае, за да функционира най-добре

Рязкото покачване на цените на храните също така идва, тъй като пандемията от COVID-19 изхвърля милиони от работа, добавяйки към страховете за продоволствена сигурност, които и без това са високи поради конфликти и климатични промени.

ФАО отбеляза, че цените на зърнените култури са се повишили, "дори когато световното производство на зърнени култури е на път да достигне нов рекорд."

В отделен доклад ФАО заяви, че очаква 1.9% увеличение на производството на зърнени култури тази година до рекордните 2.82 милиона тона.

Въпреки увеличението, според него глобалното съотношение на използваните запаси от храни се очаква да спадне до 28.1%.