Зелето е най-поскъпналата храна в България през последните 12 месеца, става ясно от данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Стойността му по цени на едро през последната година се е повишила с 72.13%, като днес цената му вече е 1.05 лв. за килограм.

Сериозен ръст се наблюдава и при олиото, което добавя 56% към своята цена до 3.23 лв. за литър по цени на едро. Това е и причината олиото да се предлага по около 4 лева в големите супермаркети.

Черешите поскъпват с близо 32% за 12 месеца до юни, докато зелената салата добавя 22%. Сиренето на растителна основа се предлага днес на цена от 3.47 лв. за кг, което е с 11 на сто повече от година по-рано.

Спад от над 10% се отчита при пет продукта: лимоните са по-евтини с близо 40%, а ябълките и картофите губят 22 и 15 на сто от стойността си.

Зрелият лук и оранжерийните краставици поевтиняват с 14 и 13 процента.