Прекрасни пясъчни плажове и къщи с архитектура, наподобяваща Созопол. Всичко това можете да видите в градчето Шиле, предава БГНЕС.

То се намира на брега на Черно море, в азиатската част на Турция, недалеч от Истанбул. Заради своята близост с града на Босфора Шиле е предпочитано място за отдих, особено през почивните дни.

Градът е прочут със своята бродерия. Дори в центъра на града е издигнат паметник на бродираща жена. Дрехите са изключително красиви и могат да бъдат закупени в магазините по дългата улица, започваща от джамията и стигаща до брега на морето.

След пазар може да похапнете. Ресторантите предлагат проста, но много вкусна храна – маслини, домати, краставици, сирене и кашкавал, прясна риба.

Една от забележителностите на Шиле е фарът. Той е построен през 1869 г., той излъчва светлина на 37 метра навътре в Черно море.

Призрачният рай, за който Гърция и Турция спорят (снимки) Кипърският курорт Вароша, който е изоставен преди десетилетия, когато изведнъж става бойно поле между Гърция и Турция, може отново да се превърне в туристическа атракция в условията на пандемия от коронавирус

В близост до градчето се намира и генуазкият замък. Той е построен през 14 век, когато Византийската империя е блед спомен на славното си минало и цялата и търговия се контролира от италианските Републики - Генуа и Венеция. Крепостта се издига на островче и е реставрирана през 2015 г.