Въпреки че няма такова нещо като човек, който е чисто интровертен или чисто екстровертен, някои хора просто имат интровертни наклонности, а други - екстровертни.

Също така може да се каже, че нито един тип личност не превъзхожда другия, тъй като всеки има свои плюсове и минуси.

Когато говорим за интроверти, не мислете за хора, които са срамежливи до такава степен, че са антисоциални. Това са индивиди, които са по-склонни да бъдат сами и се чувстват по-добре в самота.

Ето няколко от предимствата на интровертността и как хората, които са този тип личности, могат да се възползват от своята природа.

Създават по-силна връзка

Често срещано погрешно схващане е, че хората със склонност към интровертност не обичат да са сред много хора. Докато интровертите придават повече стойност на времето, прекарано сами, те са майстори, когато става въпрос за изграждане на отношения.

Причината е, че интровертите имат по-голяма нужда от дълбочина в отношенията. Те предпочитат да имат по-малък кръг приятели, с които да са по-близки, отколкото голяма група приятели, с които нямат дълбока връзка. Това дава на интровертите огромно предимство по отношение на запознанствата.

Интровертите са по-добри слушатели

Едно отлично качество на интровертите, което им дава предимство, е способността им да комуникират с фокус по време на разговори. За разлика от екстровертите, те избягват несъществените разговори с дрънкане, бързи въпроси и отговори, а предпочитат да говорят на по-сериозни теми, като ценности, религия и морал.

Това прави интровертите добри съветници и експерти, които помагат на другите да виждат целта в ежедневието.

Интровертите са добри партньори

Тъй като интровертите са по-осъзнати, те могат лесно да се свържат с другите и по този начин да съпреживяват. Те са много внимателни и грижовни и са по-чувствителни към това, което се случва около тях. Това ги прави добри партньори. Те могат лесно да пазят информация за друг човек, което кара останалите да се чувстват по-обгрижени.

Интровертите ценят моралната почтеност пред социалното господство

Повечето интроверти оценяват моралната почтеност и съпричастност повече и позволяват на личните си убеждения да ги ръководят при вземането на решения. Те не се интересуват от преследване на символ за външен статус, но искат да са сигурни за себе си и своите вярвания.

Освен това те държат на мнението на хората и не се радват на конфликти. Това ги прави отлични отборни играчи, защото тяхната миролюбива природа помага за създаване на хармония.