Това е познат сценарий в повечето компании: неколцина служители, чиито умения и представяне изглеждат на средно ниво, постоянно получават повишения — понякога за сметка на техните колеги, които се представят най-добре в компанията.

Може да има редица причини за това, но според известния автор Сузи Уелч, една от тях е по-често срещана.

Хората, които прогресират, обикновено са “щастливи екстроверти.” Това е черта на характера, която дава на някои хора “реално предимство по отношение на кариерата.”

Уелч твърди, че забелязала това преди 30 години, когато състудентът й от бизнес училището на Харвард, който получил първи работа, не бил най-умният, а най-популярният.

Тези хора, казва тя, са “комуникативни и приятелски настроени — топли, истински и много приказливи, хората, които организират пикници на плажа и те проследяват след лекция, за да те поздравят за това, че си дал добър отговор.”

Отначало Уелч казва, че намирала това за дразнещо. “Помня, че се прибирах вкъщи и се оплаквах на майка ми, като й казвах, че оценките ми изглежда нямат никакво значение!”

След това обаче “виждах как феноменът с щастливите екстроверти се разгръща във всевъзможни компании. Сега, когато самата аз съм шеф, разбирам защо.”

Три причини, поради които е ОК да работите само заради париМного успели хора са съгласни, че за истинското щастие е нужно нещо повече от добре платена работа

“Организациите действат много по-добре, когато екипната работа е на високо ниво, а драмите отсъстват,” казва Уелч. “Щастливите екстроверти допринасят за това да се случва.” А когато тези хора се справят по-добре от очакваното в работата си, те могат, в крайна сметка, да станат “любимия тип служител” на шефа.

Според Уелч обаче, ако вие сте интроверт, няма поводи за отчаяние. “Две от моите деца са като вас и се справят много добре в професионален план”, казва Уелч пред CNBC.

Освен че се представят на високо ниво, тя твърди, че децата й интроверти също така “не пропускат да кажат на всички, включително и на шефовете, да не бъркат резервираността им с негативност.”

“Те са в играта, просто общуват по-различно,” казва тя. “Трябва да казвате тези неща на висок глас. Също така не забравяйте да се усмихвате много повече, отколкото смятате, че трябва да го правите. Хората не могат да четат мислите ви, но със сигурност могат да прочетат лицето ви.”

В дългосрочен план Уелч казва, че “талантът почти винаги печели.” Това означава, че “ако сте антисоциални, но сте наистина добри в работата си, в крайна сметка, организациите го забелязват.”

Дотогава, казва Уелч, вашите колеги, които са щастливи екстроверти, почти винаги ще имат предимство.