Най-възрастният мъж на планетата е Емилио Маркес, роден на 8 август 1908 г. в Пуерто Рико.

Това се потвърждава от Световните рекорди на Гинес, които са издали сертификат на бившия производител на захарна тръстика, който е на 112 години и 330 дни.

Маркес е второто по големина от 11 деца и първороден син в семейството. Още от крехка възраст е натоварен с много домакински задължения и помага в грижите за по-малките си братя и сестри.

Започва работа и във фермата за захарна тръстика на баща си, където полива растенията и ги товари вече нарязани във вагони за транспортиране.

Той продължава да се занимава с фермата, която се превръща в препитание за семейството му.

Маркес се жени за Андреа Перес, с която живее в продължение на 75 години - до смъртта й през 2010 г. Има четири деца, пет внуци и пет правнуци.

Днес мъжът живее в град Рио Пиедрас в Пуерто Рико с две от децата си. Той е с изключително намален слух, освен това има и пейсмейкър, поставен му на 101 години. Маркес обаче все още е силен и в добро здраве.

Популярен като Дон Мило, Маркес смята, че ключът към щастливия живот е изобилието от любов и липсата на гняв.

768 дни без облаци: Това е най-слънчевият район на планетатаНяма нищо подобно на чувството, което изпитваме, когато слънчевите лъчи галят кожата ни

Преди Маркес най-възрастният мъж, влязъл в Рекордите на Гинес, е румънецът Думитру Коменеску, който почина на 27 юни 2020 г. на възраст от 111 години и 219 дни. Това се случва само два месеца, след като му е присъдена титлата.

От Гинес посочват, че доказателства за датата на раждане на Маркес са получени след смъртта на Команеску - той е роден три месеца по-рано от румънеца.

Най-старият жив човек на Земята е 118-годишната Кейн Такана, който обитава старчески дом в японския град Фукуока. Той се стреми да счупи рекорда "най-възрастен човек, живял някога", който се държи от французойката Жана Луиз Калман, починала на 122 години.