Броят на хората, които умират от глад в световен мащаб, е нараснал шест пъти през последната година и надхвърля този на жертвите на COVID-19, сочи нов доклад на Oxfam.

11 души умират всяка минута по света от глад и недохранване, като делът на хората, живеещи в условия на глад, скача значително от началото на пандемията, се казва в доклада на организацията.

За сравнение, по света всяка минута умира по седем души от COVID-19.

Като цяло 155 милиона души по света в момента са в кризисни нива по отношение на несигурността на прехраната или дори в още по-тежко положение, казват от Oxfam, добавяйки, че техният брой е бил 20 милиона през миналата година. От благотворителната организация предупредиха, че кризата с глада се задълбочава.

Основни причини за екстремния глад

Войните и конфликтите остават основната причина за глада, представлявайки две трети от смъртните случаи, свързани с глада в световен мащаб. Пандемията от коронавирус и последвалите от нея икономически сътресения, както и задълбочаващата се криза с климатичните промени, тласнаха десетки милиони хора към глада, се отбелязва в доклада.

Цените на храните в световен мащаб също така скачат с над 40%, което е най-голямото увеличение от повече от 10 години.

Ударът на пандемията: Гладът се завръща и в развитите държавиЗа първи път в историята си UNICEF стартира спешна кампания във Великобритания

“Данните са стряскащи, но не трябва да забравяме, че те са съставени от отделни хора, които са изправени пред невъобразими страдания. Дори и един човек е прекалено много,” казва президентът на Oxfam America Аби Максман.

От Oxfam посочват разкъсваните от войни държави, като Афганистан, Етиопия, Южен Судан, Сирия и Йемен, като местата с най-големи проблеми с глада в световен мащаб.

“Обричането на глад продължава да бъде използвано като оръжие с лишаването на гражданите от храна и вода и възпрепятстването на хуманитарните помощи,” казва Максман. “Хората не могат да живеят в безопасност или да си набавят храна, когато пазарите им са бомбардирани, а реколтата и поминъкът им унищожавани.”

Междувременно, несигурността на прехраната се засилва в някои от страните, засегнати най-сериозно от COVID-19 - Индия, Южна Африка и Бразилия, които от Оxfam определят като “зараждащ се епицентър на глада”.

Въпреки това, дори и страни с относително устойчиви хранителни системи, като САЩ, изпитват затруднения, след като бяха разтърсени от пандемията и климатичните промени, се отбелязва в доклада.

Гладът засяга най-уязвимите хора

Във всички случаи уязвимите групи от населението, като жените, разселените хора и работници в сивата икономика, са най-сериозно засегнати, казва Максман, цитирана от CNBC.

“Маргинализираните групи са засегнати най-лошо от конфликтите и глада. Жените и момичетата често ядат последни и най-малко. Те са изправени пред невъзможен избор, като това да избират между това да отидат до пазара и да рискуват да бъдат нападнати или да си останат у дома и да гледат как семейството им гладува,” казва тя.

Скокът в броя на смъртните случаи, свързани с глада, идва в година, в която разходите за отбрана в световен мащаб нарастват с 51 млрд. долара. Сумата е достатъчна да покрие шест пъти и половина това, което според ООН е необходимо, за да няма гладуващи.

Междувременно, 10-те най-богати хора в света са увеличили състоянието си с 413 млрд. долара миналата година, или 11 пъти колкото от ООН изчисляват, че са разходите за хуманитарни помощи в световен мащаб.

“Правителствата трябва да спрат конфликтите, които продължават да допринасят за катастрофалния глад и вместо това да направят така, че хуманитарните агенции да достигат до нуждаещите се,” казва Максман.

“САЩ трябва да поеме водеща роля в приключването на тази криза с глада, като окаже натиск за край на конфликтите, които са в основата на тази катастрофа, осигурявайки жизненоважно финансиране в помощ на спасяването на животи сега и подпомогне общностите в изграждането на сигурно бъдеще.”