Следващата световна пандемия може да се случи по всяко време и светът трябва да започне да се подготвя за нея сега, заяви старши министърът на Сингапур Тарман Шанмугаратам.

“Не разполагаме с лукса да чакаме COVID-19 да приключи, преди да започнем да се подготвяме за следващата пандемия, защото тя може да дойде по всяко време,” заяви Тарман Шанмугаратам пред CNBC.

“Затова трябва да използваме настоящите усилия в борбата с COVID-19, за да изградим и капацитета, необходим за справянето със следващата пандемия,” добави той.

Световната здравна организация (СЗО) обяви разпространението на COVID-19 за световна пандемия през март миналата година. Коронавирусът, който беше засечен за първи път в Китай в края на 2019 г., зарази 186 милиона души по света и причини най-малко 4 милиона смъртни случая в световен мащаб, показват данни на университета Джонс Хопкинс.

Панел от световни експерти в петък публикува доклад, в който се предлагат мерки за предотвратяването на избухвания на зараза и бърза реакция на евентуални бъдещи пандемии. Шанмугаратам е съпредседател на пандела заедно с бившия финансов министър на САЩ Лари Съмърс и генералния директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала.

Мерките включват “по-добро и по-надеждно финансиране” за Световната здравна организация, както и използването на международни институции, като Световната банка на Международния валутен фонд за финансирането на борбата срещу евентуална пандемия, казва Шанмугаратам.

Според него настоящата реакция на международната система е “фрагментирана” и “недостатъчно финансирана.” За да се запълнят пропуските, панелът предлага създаването на нов световен фонд с минимум 10 млрд. долара годишно.

Това, което липсва днес, е система, която да обединява финансите и здравеопазването,” казва той.

“По тази причина системата е недостатъчно финансирана. Тя реагира след събитието, след разразяването на криза и е неспособна активно да отблъсква бъдещи кризи,” добави Шанмугаратам.