Хората, които са напълно ваксинирани срещу COVID-19, се заразяват с Делта варианта, но от Световната здравна организация (СЗО) твърдят, че ваксините са предпазили повечето от тях от сериозно разболяване или смърт.

“Има данни, че сред ваксинираните има случаи на заразяване, най-вече с Делта варианта,” заяви Соумя Суаминатан, която завежда научния отдел към СЗО. “По-голямата част от тези случаи обаче са леки или асимптоматични.”

Въпреки това броят на хоспитализираните се увеличава в някои част от света, най-вече където нивата на ваксинация са ниски, а силно заразният Делта вариант се разпространява, допълва тя.

В САЩ здравните власти твърдят, че напоследък на практика всички хоспитализации и смъртни случаи вследствие на COVID-19 са сред неваксинирани хора. Заболяванията сред ваксинирани хора са редки, а около 75% от хората, които умират или постъпват в болница с COVID-19 след ваксинация, са на възраст над 65 г., сочат данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

“Делта вариантът се разпространява по света с бързи темпове, водейки до увеличаване на новите и на смъртните случаи. Не всички са засегнати по един и същи начин обаче,” заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от CNBC.

Делта вариантът се разпространява бързо и заразява незащитените и уязвимите хора, казва той.

Суаминатан предупреди, че ваксинираните хора могат да се заразяват с коронавируса и да го предават на други хора, като по тази причина от СЗО призовават хората да продължат да носят маски и да практикуват социално дистанциране. “Ваксината определено намалява значително вероятността от тежки хоспитализации и смърт,” добавя тя.

Някои проучвания показват, че хората, заразени с COVID-19 след ваксинация, отделят много по-малко количество вирус, в сравнение с неваксинираните, което намалява риска от предаването му на други. Според СЗО са необходими повече изследвания, за да се разбере ефектът от ваксините върху предаваемостта.