Индия е втората по население държава в света.

Тази южноазиатска страна е известна с разнообразието си от езици и религии. Това я превръща в невероятна дестинация за преживяване на различни култури, привличайки много посетители всяка година.

Bright Side събра някои от най-удивителните факти, които правят Индия толкова уникално място.

Омъжените жени носят пръстени на краката си

В повечето западни страни да носиш пръстен на лявата си ръка означава, че си в брак. В Индия сватбеният пръстен е позициониран отдясно, защото лявата ръка се счита вършещаи „мръсната работа“. Но омъжените жени в Индия не носят само пръстени на ръцете си. Носят ги и на крака.

Този пръстен, известен като бичхия, е традиция сред индусите. Бичхията се поставя на втория пръст на двата крака. Индусите вярват, че носенето му има лечебни свойства. Натискът, което пръстенът прилага, може да регулира менструалния цикъл и да осигури здрава матка. Той обикновено е изработен от сребро, тъй като се вярва, че този метал може да извлече негативите от тялото.

Индийците се хранят според шестте годишни сезона

В Индия официално има четири сезона, но според хиндуисткия календар съществуват още два допълнителни, известни като Варша и Хемант. Те са свързани с принципите на Аюрведа - хилядолетна холистична медицина, родена в Индия.

Аюрведичната медицина се фокусира върху балансирането на различните видове енергия в тялото. Вярва се, че това, което ядете, е от основно значение за вашето здраве. Също така, природата осигурява през всеки сезон точно вида храна, от която организмът има нужда по това време.

Например през лятото се предлагат плодове и зеленчуци, като диня и краставица. Трябва да ги консумирате в този период, защото те предлагат висока хидратация. Междувременно, по време на мусона много хора се заразяват с грип. Така че антиоксидантите, които съдържат например костилковите плодове, ще ви помогнат да предотвратите заболяването.

20 от най-красивите свещени места по светаБез значение дали е футуристична структура, като катедралата на Оскар Нимайер в Бразилия или ефирния храм Wat Rong Khun в Тайланд, много от най-красивите религиозни обекти в света са вдъхновили легиони от поклонници през векове само със своите структури

McDonald’s и други марки за бързо хранене предлагат много вегетариански възможности

Индия е водещата държава в света по брой вегетарианци. Около 38% от населението не яде никакъв вид месо. Това се дължи най-вече на техните религиозни вярвания, тъй като индусите зачитат всички видове живот, като опазват животните. Някои от тях, като например кравите, дори са свещени.

Ето защо много големи вериги за бързо хранене, като McDonald’s, са се приспособили към желанията на своите клиенти. Менюто на McDonald’s в страната включва вегетарианските бургери McAloo Tikki и McVeggie.

С кравите се отнасят като с хора (дори по-добре)

Кравите са свещени в Индия. Индусите вярват, че тези животни представляват Майката Земя. Тяхното мляко е наистина ценен продукт. По тази причина кравите се разхождат свободно в страната. Почти 6 милиона бродят по тротоарите в големите градове, понякога дори блокират трафика. Ако видите крава, която се разхожда из Индия, не бива да я местите - просто я заобикалете или изчакайте да се раздвижи.

В Индия е забранено да се колят или изнасят крави. През 2007 г. тези животни дори получават лични карти със снимки, за да ги предпазят от износ. Фермерите обикновено оставят своите непродуктивни крави в градовете, ако вече не могат да си позволят да ги хранят.

Маймуните свободно се наслаждават на басейни и летят с хвърчила

Известен факт е, че кравите и другите животни живеят по-свободно в Индия. Но по някакъв начин изглежда, че в тази страна животните също така развиват човешки характеристики, подобно на маймуна, летяща с хвърчило.

Кадрите се превърнаха в хит в страната и трябва да се съгласим, че са необикновена гледка. Също така в Мумбай е заснета група маймуни, които се забавляват в плувен басейн. Кой би си помислил, че маймуните са толкова добри плувци?

В Индия официално има трети пол

Хиджрите са това, което хората в Индия наричат трети пол. От 2014 г. e законно самоидентифицирането като мъж или жена в страната. Хиджрите обикновено са облечени в цветни сарита и носят грим. Индийците вярват, че могат да ви донесат късмет или да ви прокълнат.

Ако отидете в Индия, вероятно ще видите хиджри в средата на трафика. Те чукат по стъклата на автомобила и искат монети в замяна на благословия. Някои също така посещават сватби, пеейки, за да донесат късмет на новата двойка.



Индийците могат да се женят за дървета и животни

В Индия хората могат да се женят както за дървета, така и за животни. Въпреки че този брак няма законни основи, той се признава в културно отношение. Основната причина за този ритуал се основава на индуската вяра, че съществува Мангал доша

Тя се определя от позицията на Марс към момента, в който сте родени. Наличието й означава, че можете да донесете лош късмет на половинката ви и семейството й.

Хората, родени под влиянието на Мангал Доша, трябва да изпълняват ритуала, така че проклятието да бъде пренесено върху дървото или животното. Момичетата обикновено се омъжват за бананови дървета, за да нарушат проклятието преди реалния им брак. Церемонията се нарича Kumbh Vivah.

На бебетата се слага очна линия

Много родители в Индия поставят черна очна линия на своите бебета. Но този черен грим не е същият като продаващия се в магазините. Тази боя е известна като kajal или surma. Името може да варира в зависимост от региона в страната.

Основните съставки на kajal са stibnite (сулфиден минерал) или galena (оловен сулфид). Смята се, че предпазва бебето от лоши очи. Някои смятат, че продуктът може също така да предпази очите от болести, което обаче не е подкрепено от лекарите.



Мъжете обикновено се държат за ръце на улицата

Въпреки че публичният интимен контакт не се насърчава в Индия, държането за ръце е наистина често срещан жест между хората от един и същи пол. Приятелите от мъжки пол могат да се видят и прегърнати, тъй като е акт на истинско приятелство.

Полицаите са наистина креативни, докато са на работа

В Индия полицейските служители могат да гледат доста творчески на ежедневната си работа. Всичко е възможно - от различни костюми до телефони, прикрепени към каски, за да се запише тяхната рутина. Също така индийската полиция е създала някои доста необичайни начини за наказване на нарушителите.

Полицията в Пуна, например, принуждава хората да практикуват йога по улиците. Медитацията и ежедневната йога, като част от рутината, са силно насърчавани в редиците на полицейските служители. Те вярват, че тези практики могат да подобрят дисциплината и да премахнат разочарованието и гнева.

Друго поведение, което се насърчава в индийските полицейски сили, е пускането на мустаци. Полицаите, които ги имат, получават допълнителен бонус към заплатите си. Шефовете на полицията смятат, че наличието на мустаци създава по-респектиращ имидж.

5 страни, които са съществували 100 години, но вече неОт колапс на древните империи до нови имена, картата на света днес изглежда различно

Повечето индийци не говорят хинди

В Индия се говорят над 19 500 езика и диалекти. Но само 121 се говорят от повече от 10 000 души. Хинди е един от признатите официални езици. Но Индия няма национален език.

Хинди е майчиният език на 44% от хората в тази страна. Бенгалският е вторият най-говорим език, като само 8.3% от населението твърди, че това е неговият майчин език. Броят на гговорещите го варира, особено в различните райони на страната.

Но не е нужно да се притеснявате, когато посещавате Индия. Английският също е официален език. Страната има над 129 милиона англоговорящи. Това е третата по големина популация англоговорящи в света - след САЩ и Нигерия.

Змиите се почитат, а на фестивали се правят пиърсинг на тялото

Ако Индия е страната на множеството култури и ритуали, това е и мястото с най-разнообразни фестивали. Някои от тях са много популярни, например Kumbh Mela - най-големия фестивал за индусите, за който е характерно потапянето в река.

Но има и Празник на змията, наречен Naag Panchami, който се отбеляза на петия ден от лунния месец Шравана. По това време се почитат живите змии и поклонниците ги хранят с мляко и плъхове.