Редица градчета в Италия предлагат до 28 000 евро на милениалите, за да се превърнат в техни жители.

Южният регион Калабрия, например, търси обитатели на села с 2000 или по-малко жители, които страдат от обезлюдяване.

Към тази сделка обаче вървят и някои условия, посочва британският вестник Independent.

Кандидатите трябва да са на възраст под 40 години и да се преместят в Калабрия в рамките на 90 дни след получаване на жителството.

За да получат парите, те трябва да се ангажират със стартирането на бизнес или започването на конкретна работа, полезна за населеното място.

Вероятно парите ще бъдат изплащани или на месечни вноски от 800 до 1000 евро в рамките на три години, или като еднократна сума за финансиране на нов бизнес, като например ресторант, магазин или хотел.

Местният съветник Джанлука Гало казва пред CNN: „Доуточняваме техническите подробности, точния месечен размер на сумата и продължителността на изплащането й, както и това дали да включим и малко по-големи села с до 3000 жители. Имаме огромен интерес от населените места и се надяваме, ако тази първоначална схема заработи, да последват и още през следващите години.“

Местните се надяват, че схемата ще активизира намаляващите общности чрез привличане на млади жители със свежи идеи за предприятия, които могат да обогатят регионалния живот.

„Целта е да се стимулира местната икономика и да се вдъхне нов живот на малките общности. Искаме търсенето на работни места да отговаря на предлагането, затова помолихме населените места да ни кажат какъв тип професионалисти им липсват, за да привлечем конкретни работници,“ казва Гало.

Проектът се нарича „доход за активно пребиваване“, като кандидатури за него ще се приемат през следващите седмици. За финансирането му са заделени 700 000 евро.

10 от най-красивите малки градчета по светаТрябва да видите всяко едно от тях

Други градчета в Италия вече предлагат подобни стимули за нови жители.

Средновековното село Санта Фиора в Тоскана и древният град Риети в Лацио предлагат на работещите дистанционно и желаещи да се преместят там, да наемат къща на цена до 200 евро, или 50% от общия наем за дългосрочен престой между два и шест месеци.

С местни наеми средно от около 300-500 евро на месец, като новите жители могат, в крайна сметка, да платят само по 100 евро на месец.