Близо 12 месеца съоснователят на Facebook Марк Закърбърг не беше продавал акции на компанията си.

Според сп. Forbes обаче, от 9 ноември 2020 г. до вчера Закърбърг се е разделял с книжа на Facebook в почти всеки един работен ден.

За последните 8 месеца той е продал съвкупните 9.4 млн. акции, оценени на около 2.8 млрд. долара.

Около 90% от книжата са продадени от благотворителната организация Chan Zuckerberg Initiative, която Закърбърг притежава заедно със съпругата си Присила Чан.

Останалата част от акциите, оценени на 200 млн. долара след данъци, са пари, отишли лично при семейството му, пише изданието.

Днес Закърбърг заема петото място в класацията на най-богатите хора в света, като състоянието му се оценява на 126.8 млрд. долара.

Той обаче е намалил своя дял във Facebook до 14% спрямо 28% по времето, когато компанията се листва на борсата.

Роджър Уотърс: Марк Закърбърг е един от най-могъщите идиоти в светаМузикантът отказал на Facebook разрешение да ползват песента Another Brick in the Wall, Part 2, за да рекламират Instagram

Припомняме, че това се случи през май 2012 г. За последните 9 години Закърбърг и фондацията са продали общо 132 млн. акции от социалната мрежа, като тяхната оценка е близо 15 млрд. долара.

Общо 2.1 млрд. долара от тази сума е отишла директно по сметките на Закърбърг. Според Forbes, продажбите започват от 2016 г., когато едно от най-богатите семейства в света обяви, че ще дари 99% от своето състояние. Тогава те публикуваха писмо към неродената си дъщеря, обявявайки, че парите ще бъдат насочени към образование и здравеопазване.

Рекордните продажби са осъществени през 2018 г., когато семейството се раздели с книжа за 5.3 млрд. долара.

Закърбърг не беше продавал акции от Facebook от ноември 2019 г., за да възобнови намаляването на своя дял в компанията година по-късно.