Хората и животните са познати едно на друго същества от милиони години.

В края на краищата, ние самите сме животни, макар и еволюирали.

И споделяме земята си със забележително разнообразие от други животни, разчитаме на тях, учим се от тях и дори се сприятеляваме с тях.

Но знаете ли какво прави един организъм животно, а друг организъм нещо друго - например, растение, бактерия или гъбички?

Ето факти за животните, които вероятно не знаете:

Първите животни са се появили преди около 600 милиона години

Най-старите доказателства за живот датират от около 3.8 милиарда години. Най-ранните вкаменелости са на древни организми, наречени строматолити. Строматолитите не са животни, първите такива се появяват по време на късния докамбрий във вкаменелостите.

Сред най-ранните животни са тези от биотата на Едиакара (или фауната на Едиакара, представляваща уникална съвкупност от организми с меко тяло) - вид тръбни и лилави същества, живели между 635 и 543 милиона години. Смята се, че биотатът на Едиакара е изчезнала до края на докамбрий.

Животните разчитат на други организми за храна и енергия

Животните се нуждаят от енергия, за да растат, да се развиват, да се движат и възпроизвеждат. За разлика от растенията, те не са способни да трансформират слънчевата светлина в енергия. Което означава, че те са хетеротрофи - не могат да произвеждат собствена храна и вместо това трябва да поглъщат растения и други организми като начин да получат въглерода и енергията, необходими им за живот.

Всички животни са многоклетъчни еукариоти

Всички животни имат тела, които се състоят от множество клетки - с други думи, те са многоклетъчни. Освен че са многоклетъчни, животните са и еукариоти - телата им са съставени от еукариотни клетки. ДНК в еукариотната клетка е линейна и е организирана в хромозоми.

С изключение на гъбите (най-простата от всички животни), животинските клетки са организирани в тъкани, които изпълняват различни функции. Животинските тъкани включват съединителна тъкан, мускулна тъкан, епителна тъкан и нервна тъкан.

Животните са се развили в милиони различни видове

Еволюцията на животните - от първата им поява преди 600 милиона години, е довела до необикновен брой и разнообразие от форми на живот. В резултат на това те са развили много различни форми, както и множество начини за придвижване, набавяне на храна и усещане за тяхната среда.

По време на еволюцията на животните броят на животинските групи и видове се е увеличил, но има и такива, които намаляват. Днес учените изчисляват, че има повече от 3 милиона живи вида.

Гъбите са най-простите от всички животни

Гъбите са най-простите от всички животни. Подобно на други животни, те са многоклетъчни, но тук приликите свършват. На гъбите им липсват специализираните тъкани, които има във всички други животни. Тялото на гъбата се състои от клетки, които са вградени в матрица.

Малки бодливи протеини, наречени спикули, са разпръснати из тази матрица и образуват носеща структура за гъбата. Гъбите имат много малки пори и канали, разпределени в тялото им, които служат като система за подаване на филтри и им позволяват да пресяват храната от водния поток.

Повечето животни имат нервни и мускулни клетки

Всички животни, с изключение на гъбите, имат специализирани клетки в телата си, наречени неврони, които изпращат електрически сигнали към други клетки. Невроните предават и интерпретират широк спектър от информация, като благосъстояние на животното, движение, околна среда и ориентация.

При гръбначните невроните са градивните елементи на напреднала нервна система, която включва сензорната система на животното, мозъка, гръбначния мозък и периферните нерви.

Безгръбначните имат нервна система, която се състои от по-малко неврони от тази на гръбначните, но това не означава, че нервната система на безгръбначните е опростена. Безгръбначните нервни системи са ефективни и изключително успешни за оцеляването, пред които са изправени тези животни.

Най-голямото живо животно е синият кит

Синият кит - морски бозайник, който може да достигне тегло над 200 тона, е най-голямото живо животно. Други големи животни включват африканския слон, комодския варан и колосалните калмари.