В дюните на север от Рияд, столицата на Саудитска Арабия, купонът започва малко след залеза на слънцето.

Момичетата свалят черните си бурки и се отдават на танци заедно с момчетата.

Някои от младите хора "допълват" преживяването с бутилки алкохол, но повечето предпочитат да употребяват каптагон, който е най-популярната синтетична дрога в Близкия изток.

Хапчетата се продават по 25 долара за брой, а местните ги наричат Абу Хилалаин - бащата на двете полулуни. Името идва от двете букви "C", изписани върху хапчетата.

Каптагонът е вид амфетамин със свойства, близки до тези на виаграта. "С едно такова хапче можем да танцуваме цял уикенд", казва един от купонджиите.

Управляващите в Саудитска Арабия официално се противопоставят на режима в Сирия, но младите хора в страната, които употребяват наркотици, на практика го финансират, пише The Economist.

За сирийския президент Башар Асад каптагонът се превръща в истинска златна мина, а държавата е един от основните износители на дрогата. Икономиката на Сирия се срина след дългогодишната гражданска война, санкциите, наложени от западните държави и бруталното управление на Асад, в резултат на което износът на наркотици се превръща в основен източник на "твърда" валута за страната.

Базираният в Кипър Център за оперативни аналици и изследвания COAR изчислява, че сирийските наркотици, заловени в други държави по света през последната година, възлизат на 3.4 милиарда долара. За сравнение, другата основна стока, която Сирия изнася - зехтинът, генерира приходи от около 122 милиона годишно.

Постъпленията от търговията с наркотици обаче отиват директно в ръцете на правителството, смята анализаторът на COAR Иън Ларсон.

Сирия присъства отдавна на пазара на наркотици в региона. Още през 90-те години на миналия век, по време на сирийската окупация на Ливан, долината Бекаа се превръща в един от основните центрове за производство на хашиш. Масовата продукция на наркотици в самата Сирия обаче започва след избухването на гражданската война през 2011 г.

Висшите офицери дават на своите воойници каптагон, който наричат "капитан Кураж". Шиитските бойце, които идват от Афганистан и Ливан в подкрепа на режима, също допринасят със своята "експертиза" в производството и трафика на наркотици.

Групировката Хизбула, която оказва ключова подкрепа за режима на Асад, получава контрол върху част от границата в планината Каламун, където разширява производството на хашиш и каптагон.

Износът от Сирия се разраства през 2013 г. на фона на срива в останалите икономически сектори по време на конфликта. Химическите заводи в Алепо и Хомс се превръщат във фабрики за хапчета. Цената на наркотиците в държавите от Персийския залив е до 50 пъти по-висока от тази в Сирия.

Трафикантите пренасят хапчетата във всякакви стоки, включително рула тоалетна хартия, дъски за паркет или плодове. Саудитските принцове пък си купуват дрогата с директни доставки с частни самолети.

Кокаин за над $1 млн. изплува на брега до космодрума Кейп КанавералМинистерството на вътрешната сигурност на САЩ води разследване за произхода на наркотика

Заловените пратки в други държави дават представа за огромните мащаби на този бизнес. Италианската полиция миналата година намери 84 милиона хапчета каптагон на стойност 1 милиард евро на един-единствен кораб. Тогава това беше най-голямата пратка от амфетамини, залавяна някога. През май тази година в Малайзия бяха конфискувани 95 милиона хапчета.

Либийското пристанище Бенгази се смята за един от ключовите канали за доставка заради дългогодишните си търговски връзки със Сирия.

В същото време управляващият режим, в лицето на Башар Асад, категорично отрича да има нещо общо с търговията с наркотици. Но тъй като режимът вече няма възможност да плаща на совите поддържници, той просто им дава правото да контролират части от икономиката на страната, пише още The Economist.

Според някои от местните анализатори Асад използва каптагона и като оръжие в борбата за влияние в региона на Близкия Изток. "Посланието му е: "нормализирайте отношенията си с нас или ще унищожим младежта ви", казва опозиционният представител Малик ал Абдех.

Търговията с наркотици обаче не е "монопол" единствено на правителството и лоялистите. Опозицията също взима дейно участие. Кюрдите контролират северната граница на Ирак с Турция, а заедно с нея и някои от ключовите транспортни артерии към Европа. Освен това те са преки "наследници" на експертизата на Кюрдската работническа партия.

"Всички бунтовнически групировки се финасират от трафика на наркотици. Те прекарват бежанци през границата, чиито раници са пълни с дрога", твърди пред изданието един от местните племенни лидери.

Търговията с наркотици обаче, която финансира както режима, така и неговите противници, се оказва пагубна за хората, които са останали да живият в Сирия след избухването на гражданската война.

"Младите хора, които не са убити, затворени или прогонени, стават наркозависими", казва един от социалните работници в град Свейда, който е под контрола на централното правителство.

Едно от последните проучвания в северните части на страната, проведено през януари тази година, показва, че една трета от жителите ѝ познават поне един наркозависим. За сравнение, през 2019 г. този дял е бил около 7%.

Употребата на амфетамини и други упойващи вещества, както и търговията с тях, е толкова популярна в Сирия, че най-гледаният телевизионнна продукция по време на празниците по случай Рамадан тази година беше сериалът "На гореща чиния", в който се разказва за фамилия на наркотрафиканти.