Казват, че един долар вече не е това, което е бил преди години, но все пак в някои страни той е състояние. Защото се оказва, че с тази дребна сума може да се купят куп неща. Зависи от страната, в която се похарчи. Ето няколко интересни факти за това, какво може да се купи за един долар в различни страни по света.

Колумбия: Три арепи, пълнени със сирене

Арепите са популярната улична храна в Колумбия и Венецуала. Тези вкусни евтини ястия са направени от плоски кръгчета пържено царевично брашно, често пълнени със сирене. Това е обичайна храна за закуска, следобедно похапване или гарнитура и повечето колумбийци ги ядат ежедневно. Може да си купите три такива за един долар.

Хърватия: Голяма топка сладолед

Топка сладолед само за долар е изключително изгодно предложения, след като разберете колко невероятен е сладоледът. Хърватската марка е Ledo спечелила международни награди, и е призната за „най-добрата в света“.

Дубай: 2 литра бензин

В този лъскав град 1,5-литрова бутилка вода Evian ще ви струва поне 2 долара. Въпреки това за 1 щатски долар може да си купите около 2 литра бензин от висок клас. Така че тук утоляване на жаждата ще ви струва повече, отколкото за зареждане на автомобила ви.

Унгария: Чаша вино

Унгария може да се похвали с някои прекрасни лозарски райони, а качеството е високо. Тук може да опитате богата гама от реколти, но като цяло да се насладите на прилична чаша вино в Будапеща ще ви струва около 1 американски долар.

Непал: Десет кнедли Момо и 250 мл кока-кола

Да, в Катманду, Непал, можете да хапнете вкусни пълнени с месо кнедли и да се освежите с бутилка кола само за един долар. Нищо чудно, че Непал от десетилетия е привлекателно място и за бюджетни туристи.

Индия: Четири чаши чай

Чай е нещо повече от сутрешна чаша питие в Индия. Гъстата, млечна, сладка и пикантна напитка е неразделна част от индийския ритуал на ежедневието. Улиците са пълни с chai wallahs и страната консумира 837 000 тона всяка година. Можете да имате четири чаши индийски чай за около щатски долар.

Франция: Една багета

Небесният аромат на прясно изпечен френски хляб, който се носи от пекарната, е безценен, но като цяло можете да си купите багета за около 1 щатски долара. Една хапка вкусна хрупкава питка и няма да помислите за торта.

Филипини: 30-45-минутен масаж на стъпалата

Спа и козметичните процедури в много страни са луксозно удоволствие, което ще ви струва доста пари. Във Филипините обаче има места, където можете да се насладите на блажен терапевтичен масаж на краката срещу долар.

Хонконг: Една филия хляб

Хонконг има едни от най-високите разходи за живот в света. Хранителните стоки тук са с 31 процента по-високи от тези в Ню Йорк. Докато неща като ориз може да са евтини, западните продукти като хляб и мляко ще ви струват повече. Всъщност 1 долар за парче бял хляб не е нещо ненормално.

Португалия: Чаша еспресо

Заедно с вино Порто, Португалия е култура на ценителите на кафе и ще намерите кафенета на всеки ъгъл. Можете да поръчате чаша с малко канела за един долар.

Италия: литър евтино вино

Можете да поръчате бутилка вода за около три евро (3,25 щатски долара) в някои италиански градове, или вместо това да изберете литър евтино вино за долар. Разбира се, това не е ценна реколта (която си заслужава да се опита), но защо да пиете вода, когато можете да пиете вино?

Египет: Чиния кошерна храна

Типично египетско ястие, приготвено от ориз, леща, нахут и макарони, подправени с доматен сос, то може да се хапва на улични сергии и ресторанти в цялата страна за еквивалент на долар на чиния.