На 17 юни 1885 г. 200 000 души се редят на доковете в Долен Манхатън, за да наблюдават как френският параход „Изер“ вкарва Статуята на свободата в пристанището на Ню Йорк.

Повече от 130 години по-късно тя е символ и основна атракция, а образът й е заобиколен от любопитни факти.

Името й

Надали има човек, който да знае името на Бялата дама - Статуята на свободата, но според дизайнера Фредерик-Огюст Бартолди истинското име на скулптурата е „Свободата, просветляваща света“.

Тя има лицето на конкретна жена...

... по-конкретно, майката на Бартолди - Шарлот, за която се говори, че е модел за масивния меден образ. Съпругата на Бартолди позира за ръцете и торса.

Подарък

Статуята е подарък от народа на Франция за Съединените щати. Тя представлява Либертас - римската богиня на свободата.

Тя е трябвало да бъде сглобена

Тя пристига от Франция на 350 парчета, опаковани в 214 щайги на борда на океански кораб.

Капан за туристи

Разбира се, тя става туристически капан. Още от самото начало статуята привлича тълпи от туристи, предлагайки сувенири - снимки, значки и медали, миниатюрни бронзови репродукции и специални сандвичи.

На кого е?

Водите около нея технически са част от Ню Джърси, но Статуята официално принадлежи на Манхатън, а магазините за подаръци около нея са данъкоплатци в Ню Йорк.

Островът

Островът, на който се намира, се е казвал остров Бедло до 1956 г., когато е преименуван на остров Либърти чрез акт на Конгреса.

Тежи си на мястото

Статуята тежи…. 204 тона, но това не я прави дебела. Медната кожа на статуята е изключително тънка, едва с дебелина 0.5 см. На короната й има седем лъча - един за всеки от седемте континента на света. Заедно те тежат 450 кг.

И е зелена

На пръв поглед статуята е потъмняла, медено-кафява, но тъй като медта се окислява с течение на времето, тя развива патина, която я предпазва. До 1906 г. тя е зелена от главата до петите.

Движи се

При силни ветрове статуята може да се залюлее до 7 см, а факелът в ръката й – до 15 см.

Може да говори….морзовата азбука

През 1944 г. светлините в короната й проблясваха dot-dot-dot-dash, показвайки морзовия код V - за Victory in Europe (Свобода в Европа).