Едни от най-младите спортисти в историята на съвременните Олимпийски игри се състезават това лято в Токио и, въпреки крехката си възраст, някои от тях вече чупят рекорди в своите спортове.

Най-младият състезател в Токио e 12-годишното чудо в тениса на маса от Сирия Хенд Заза, която напусна игрите, след като изгуби първия си мач.

Заза отстъпи на 39-годишната Лю Дзя, която е бивш европейски шампион. След мача Заза получи прегръдка от съперничката си и успя да си направи селфи с нея.

Тя също така зяви, че има намерение да се завърне по-силна на следващата Олимпиада.

Вторият най-млад олимпиец е 12-годишната скейтбордистка Кокона Хираки, която стана най-младият представител на Япония в историята на летните олимпийски игри, пише Forbes.

Хираки не е единственото дете в надпреварата по скейтборд в Токио. Там тя се състезава с британката Скай Браун, която навърши 13 години този месец и е най-младият британски олимпиец в историята летните Олимпиади.


По-рано днес японката Момиджи Нишия влезе в историята като само на 13-годишна възраст спечели първия златен медал в състезанието по уличен скейтборд при жените.

Челната тройка в надпреварата оформиха 13-годишната Раиса Леал от Бразилия и 16-годишната Фуна Накаяма. Със средна възраст от 14 години и 191 дни това е най-младата почетна стълбичка в историята на Олимпийските игри.

Друга млада състезателка в тазгодишната Олимпиада е китайката Куанг Хонгчан, която се състезава в скоковете във вода от 10-метрова кула, въпреки че е едва на 14-години.

Друга 14-годишна олимпийка е канадската плувкиня Съмър Макинтош, която постави нов национален рекорд в неделя, когато завърши серията си на 400 м. крол с време 4:02.72.

15-годишната Кейти Граймс е най-младият член на американския женски отбор по плуване, откакто златната медалистка Кейти Ледецки дебютира на Олимпиада на 15-годишна възраст. 24-годшната днес Ледецки определя Граймс като “бъдещето на спорта".

Най-младият олимпиец в съвременната история на игрите, който е печелил медал, е 10-годишният Димитриос Лундрас - гръцки гимнастик, който помага на отбора си да завоюва бронзов медал на успоредка по време на игрите в Атина през 1896 г. Лундрас така и не участва повече на Олимпийски игри, но пък като възрастен става част от Гръцкия олимпийски комитет.

Първи медал за България на Олимпиадата в ТокиоАнтоанета Костадинова завърши втора в дисциплината 10 метра въздушен пистолет от турнира по спортна стрелба

За участие в игрите няма зададена изискване за минимална възраст от страна на Международният олимпийски комитет, но отделните спортове имат такива изисквания. Гимнастиците например трябва да са поне на 16 години, за да участват на Омипиада, докато боксьорите трябва да са навършили 18. В скейтборда обаче няма изискване за минимална възраст, което отваря вратите за състезателки като Браун и Хираки.

Младите спортисти, които се състезават в Токио тази година, го правят по време на едни безпрецедентна Олимпиада. След отлагане с година заради пандемията от коронавирус Олимпиадата се провежда при строги правила във връзка с пандемията. В неделя организаторите обявиха, че 137 души, свързани с Олимпийските игри са дали положителни тестове за коронавирус, в това число и над 10 олимпийци, които бяха извадени от надпреварата.