Ваксината на Pfizer/BioNTech е ефективна само на 39% в ограничаване на разпространението на Делта варианта на коронавируса в Израел, съобщават здравните власти в страната.

Въпреки това ваксината предотвратява тежките симптоми, а ваксинираните рядко стигат до хоспитализация. Това показват данните в доклат на израелското здравно министерство, цитиран от CNBC.

Изследването на ефективността на ваксините е проведено в периода между 20 юни и 17 юли тази година. Резултатите са по-ниски от обявените 64% преди две седмици. Те не съответстват и на тези във Великобритания и САЩ, където се смята, че препаратът е ефективен на 88% в предотвратяването на появата на симптоми при заразяване с COVID-19.

Здравните власти в Израел обаче са установили, че хората, на които са поставени две дози от ваксината на Pfizer, в 88% от случаите не влизат в болница, дори да са заразени. 91% въобще не развиват тежки симптоми.

"Трябва да имаме предвид, че с времето ефективността на ваксините може да намалее", коментира пред CNBC д-р Исак Богоч от университета в Торонто. По думите му обаче ваксинацията помага на болниците да не се претоварват, особено в навечерието на по-студения есенен сезон.

Нова заплаха - от COVID-26 и COVID-32Необходимо е да се разследва „появата на огнището“ на новия коронавирус. Затова вирусолози, епидемиолози и други специалисти трябва да бъдат изпратени в китайския град Ухан, където започна епидемията


Делта вариантът на COVID-19 вече се разпространява в 104 държави по света и на много места вече са установени случаи на заразяване на ваксинирани хора.

Световната здравна организация предупреждава, че колкото по-дълго се задържа високият дял на неваксинираните по света, толкова повече се увеличава вероятността от появата на нови опасни варианти на болестта.

Данните от Израел, където масовата ваксинация започна много по-рано в сравнение с повечето държави по света, потвърждават тезата на фармацевтичните компании и някои лекари, че в бъдеще може да са необходими "подсилващи" дози за защита от новите варианти.

По-рано този месец от Pfizer обявиха, че се наблюдава отслабване на ефективността на имунитета от ваксините няколко месеца след поставянето на двете дози. Въпреки това експертите на компанията са категорични, че ваксинираните са защитени в много по-голяма степен от COVID-19, включително и от новите варианти на вируса.