Обединените арабски емирства изпревариха Сейшелските острови, превръщайки се в нацията с най-голям процент ваксинирани граждани срещу COVID-19 спрямо общото им население, съобщава Bloomberg.

До момента в емирствата са поставени 15.5 милиона дози ваксини, достатъчни да покрият 72.1% от предимно емигрантското население от 10 милиона души с две дози.

Здравните власти на Сейшелите са поставили достатъчно дози, за да покрият 71.7% от населението от малко под 100 000 души.

Случаите в ОАЕ обаче остават на високи нива. Миналата седмица САЩ вдигнаха предупреждението за пътуване до страната на най-високо ниво, Саудитска Арабия временно забрани пътуванията, а ОАЕ е в „червения списък“ на Великобритания от януари.

Ежедневните инфекции се движат около 2000 от март с пик от около 4000 през февруари. ОАЕ обаче тества повече хора на глава от населението от повечето държави и се характеризира с едно от най-ниските нива на смъртност в света.

За разлика от други страни, тя до голяма степен избягва локдауните. Докато богатата на петрол столица Абу Даби обяви някои ограничения и планира да допусне посещения на публични пространства само за ваксинирани от август, Дубай остава до голяма степен отворен.

Финансовият център на Близкия изток се готви да бъде домакин на отложеното международно изложение Expo 2020 през октомври. Емирството цели 25 милиона посещения и се надява да генерира милиарди долари приходи.

ОАЕ одобри ваксината на Moderna Inc. в неделя, като Pfizer Inc. и AstraZeneca Plc също са на разположение за употреба. Китайската Sinopharm пък се произвежда на местно ниво, като правителството планира да предложи трета доза от нея на получилите две дози.

Колко печели Pfizer от ваксините срещу COVID-19?Търсенето на ваксини срещу COVID-19 ще се запази години наред, прогнозират от компанията

На трето място в класацията е Бахрейн, където 69.7% от населението е ваксинирано, като са направени 2.07 милиона имунизации. Петицата се завършва от Малта (683 000 дози, 69.1% ваксинирани) и Каймановите острови (89 600 дози, 68.9% ваксинирани).