Делта вариантът на коронавируса, който бе установен първо в Индия, вече се разпространява по света, предизвиквайки нови вълни на зараза в страни като Великобритания.

Сега има все повече признаци, че Европа също отчита рязко повишение на тези случаи.

ЕС определено е притеснен от разпространението на силно заразния Делта вариант, който по някои данни се предава с 60% по-лесно, отколкото Алфа варианта, който бе установен първо във Великобритания, причинява повече хоспитализации и леко намалява ефективността на ваксините.

Редица европейски страни въведоха нови ограничения на идващите от Великобритания, но експерти смятат, че е само въпрос на време преди вариантът да набере скорост на Стария континент, като за това вече има сериозни сигнали, пише CNBC.

По-рано тази седмица френският здравен министър Оливие Веран заяви, че Делта вариантът вече съставлява около 20% от случаите на COVID-19 във Франция, в сравнение с 9-10% през миналата седмица.

От германския институт „Роберт Кох“ също информираха наскоро, че за седмицата 15- 20 юни около 36% от случаите на COVID-19 са били от Делта варианта, в сравнение с 15% в седмицата преди това. Президентът на института Лотар Вилер пък е обявил, че вариантът вече съставлява над 50% от регистрираните нови случаи в Германия, информира Deutsche Welle.

Междувременно италианският институт по обществено здраве обяви в петък, че случаите на вариантите Делта и Капа в страната се увеличават през последния месец, и вече съставляват близо 17% от всички случаи на COVID-19.

Първи случай на южноафриканския вариант на COVID-19 у нас, 7 – на индийскияСледи се разпространението на вариантите на SARS-CoV-2, като при риск за общественото здраве има готовност за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки

Испания и Португалия също отчитат ръст в броя на случаите на Делта варианта, както и Полша, Русия, Швейцария и Турция. Освен това вариантът Делта плюс, който е мутация на варианта Делта, също е засечен в някой части на Европа.

Прекалено късно?

Германия и Франция са сред държавите, които наложиха карантинни ограничения за идващите от Великобритания, а Берлин направи още една стъпка по-напред, призовавайки ЕС да предприеме общ подход в изискванията британските граждани, които влизат в страните от съюза да бъдат карантинирани.

Този ход обаче може би е прекалено закъснял, отбелязват експерти.

“Съмнявам се, че европейските страни с техните отворени икономики и по-ограничени гранични проверки, карантинни мерки и проследяване на контакти ще могат да отблъскват Делта варианта прекалено дълго. Особено предвид факта, че той вече циркулира сериозно на местно ниво,” казва пред CNBC Том Венселерс, биолог и биостатистик в Католическия университет в Льовен.

Според него реалният брой на случаите в Европа, причинени от Делта варианта, може би е много по-висок, отколкото в момента се смята.

“Според мои изчисления в Португалия 90% от новите случаите може би са от Делта варианта, но със строг географски фокус в района около Лисабон. Много други страни в Европа, като Испания, Германия, Белгия, Люксембург, Швеция и Нидерландия не са много по-назад, като над 50% от всички случаи там също се смята, че са Делта,” отбелязва той.

Делта вариантът вече съставлява 95% от всички нови случаи секвенирани във Великобритания, а вероятно САЩ и Европа вървят по същия път, смятат експерти. От Европейския център за превенция и контрол на заболяванията обявиха миналата седмица, че до края на август Делта вариантът ще съставлява 90% от всички случай на COVID-19 в ЕС.

Ваксинацията на помощ?

Програмите за ваксинация срещу COVID-19 биха могли да бъдат от помощ, ако страните могат да имунизират населението си достатъчно бързо. Проучване на Агенцията по обществено здраве на Англия показва, че имунизацията с двете дози от ваксините на AstraZeneca и Pfizer-BioNTech (който се прилагат най-много в Европа) осигурява ефективна защита срещу Делта варианта. И двете ваксини обаче са значително по-малко ефективни при поставена само една доза.

Европа се стреми да ваксинира напълно милиони свои граждани и най-вече младите, които са последни на опашката за получаване на ваксина срещу COVID-19. Данни от Англия показват, че младите, неваксинираните, тези на възраст над 50 г. и хората, които имат поставена само по една доза са изложена на най-голям риск от заразяване с Делта варианта.

Венселер споделя мнението, че “ваксинацията на максимална скорост и препоръките към хора от конретни рискови групи да се пазят вероятно ще бъдат основните опции в момента” за ЕС, “въпреки че по-интензивните гранични проверки и проследяване на контакти би могло да спечели известно време докато ваксинационната кампания напредне още, което ще помогне за предотвратяването на по-голям ръст в броя на случате,” добавя той.

Икономиката

В ЕС вече се зараждат проблеми, съдейки по перспективите за летния туристически сезон и това дали британци и туристи от други държави да бъдат допускани на континента коато, за редица страни от ЕС като Гърция и Португалия, туризмът е ключов компонент от икономиката.

Как потенциална нова вълна от случаи от Делта варианта би се отразила на икономиката на континента също предстои да се види, но икономистите следят ситуацията отблизо.

“Делта вълната идва,” казва Холгер Шмидинг, старши икономисти в Berenberg Bank. “С изоставане от около седем седмица от Великобритания броят на случаите в Еврозоната започва да се повишава.”

Шмидинг казва, че “нова вълна” не би се отразила значително на прогнозите на Berenberg за ръста на БВП в Еврозоната и Великобритания (от банката прогнозират 4.7% ръст на БВП за евроозната през тази година и 7% за Великобритания.

“Благодарение на бързия прогрес по отношение на ваксинацията, смятаме за малко вероятно здравните системи във Великобритания или на континента да бъдат поставени под толкова голям натиск отново, че да се налагат нови сериозни ограничения на икономическата дейност. Трябва обаче да следим рисковете внимателно.”