Над 2 600 души в Индия посещават частни обекти за ваксинация в Мумбай за да се ваксинират с препарата на AstraZeneca, който се произвежда и предлага в страната под името Covishield. Много от тях обаче получили инжекции със солен разтвор като част от измамна схема, информира The New York Times.

Полицията засега е арестувала 14 души, за които се подозира, че са участвали в измамата, която е била в ход в последните два месеца в над 10 частни обекта за ваксинация в Мумбай.

Властите са конфискували над 20 000 долара от заподозрените. Според тях организаторите на ваксинационните обекти, сред които е имало и медицински лица, са таксували желаещите да се ваксинират по 17 долара на доза.

Хората, които се ваксинирали на тези места, започнали да подозират, че има нещо нередно, след като ваксинацията им не се появила в онлайн портала на правителството, който отчита ваксинациите и когато имунизационните карти не отговаряли на тези, от които болници им било казано, че са.

Фалшиви ваксини: Вместо препарат на Pfizer продават лекарство срещу бръчкиФалшиви ваксини срещу COVID-19 откриха в Полша и Мексико. Компанията Pfizer/BioNTech съобщава, че веществата с неустановен произход са представяни за техния препарат срещу коронавирус Comirnaty

Това не е първа измама свързана с COVID-19. През март Interpol разби световна престъпна мрежа, която се занимава с контрабанда на фалшиви ваксини срещу COVID-19 по цял свят, изземвайки над 2 000 дози от склад в близост до Йоханесбург, Южна Африка.

Дозите съдържали физиологичен разтвор.

Приблизително по също време китайските власти също конфискуваха 3 000 фалшиви дози с ваксини.

Когато броят на новите случаи на COVID-19 скочи през пролетта, а медицинският кислород в болниците не достигаше, измамници продавали фалшив кислород и лекарства на отчаяни семейства.