В тъмната мрежа се продават ваксини срещу COVID-19, фалшиви ваксинационни паспорти и отрицателни тестове.

Цените варират между 500 и 750 долара за дози от ваксините на AstraZeneca, Спутник, Sinopharm или Johnson & Johnson.

Анонимни търговци пък предлагат фалшиви ваксинационни паспорти срещу 150 долара.

Специалисти казват, че отчитат "рязко увеличение" в рекламите за ваксини в тъмната мрежа, а от BBC не са могли да установят дали те са истински.

Тъмната мрежа е част от интернет, която се достъпва със специален браузър.

Специалисти от компанията за киберсигурност Check Point следят хакерски форуми и други пазари от януари, когато за първи път се появяват обяви за ваксини.

Те твърдят, че броят на обявите се е утроил до над 1 200.

Продавачите на ваксини са от САЩ, Испания, Германия, Франция и Русия.

Екипът е открил множество обяви на кирилица, както и на английски език.

Предлаганите ваксини са от тази на AstraZeneca за 500 долара и на Johnson & Johnson и Спутник по 600 долара. Китайската ваксина на Sinopharm се предлага на цена от 750 долара.

Един от продавачите предлага доставка на следващия ден, казвайки: "За спешна доставка от днес за утре ни оставете съобщение."'

В друга обява в хакерски форум се предлагат фалшиви отрицателни тестове за COVID-19, а тя гласи: „Ние предлагаме отрицателни тестове за пътуващите в чужбина, за започване на работа и т.н. Купувате два отрицателни теста и получавате третия безплатно!"

Някои туроператори изискват ваксинационни сертификати за пътуващите.

Мафията вероятно ще се опита да се докопа до ваксините срещу COVID-19Интерпол предупреди 194-те си страни членки да внимават за организирани престъпни групировки, които ще се опитат да се внедрят във веригите на доставки, за да се стигнат до ваксината

Във Великобритания също се обмисля въвеждането на система за ваксинационни паспорти, която може да бъде използвана за осигуряване на достъп на посетители до различни места, като барове или спортни стадиони.

Европейските власти също обявиха планове за "Зелен цифров сертификат". Той би позволил на всеки, ваксиниран срещу COVID-19, който има отрицателен тест или наскоро се е възстановил от вируса, да пътува в ЕС.

Не е изненада, че фалшиви документи се предлагат за продажба в тъмната мрежа.

Специалистите от Check Point са открили, че много от продавачите, които предлагат фалшиви документи, използват като платежен метод биткойна, който е труден за проследяване.

Одед Вануну от Check Point казва, че с екипа му са поръчали ваксина на Sinopharm за 750 долара като част от тяхното разследване, но все още не са я получили.

Според неговия екип продавачът най-вероятно е измамник, но други може да продават истински ваксини.

От Check Point призовават страните да въведат система с QR код за цялата документация около ваксините, като по този начин ще бъде затруднена фалшификацията.