Платформата за търговия на акции, опции и криптовалути Robinhood е само на дни от листването си на борсата. Компанията се представи пред инвеститори, но вместо да направи това пред банкери и хеджфондове, от ръководството избраха да отговорят на въпроси от инвеститорите.

Robinhood ще търси оценка от 35 млрд. долара в предстоящото си първично публично предлагане (IPO). Книжата ще се търгуват под борсов код HOOD, като компанията ще предложи на инвеститорите 55 млн. акции на цени от между 38 и 42 долара за брой.

Съоснователите на компанията Влад Тенев и Байджу Бат, както и финансовият директор Джейсън Уорник избраха да отговорят на част от събраните 2000 въпроса от потенциалните инвеститори. Тенев дори отговори на въпрос за любимата му планета и каза, че това е Венера, пише CNBC.

От Robinhood очакват да имат 22.5 млн. активни клиента в края на второто тримесечие спрямо 18 млн. към 31 март.

Robinhood бе основана през 2013 г. от Тенев, който е с български корени и американеца от индийски произход Бат. Двамата обявиха, че днес 80% от новите клиенти идват след препоръка от други трейдъри. От компанията очакват активите под управление да нараснат до над 100 млрд. долара в края на второто тримесечие.

Българин официално е милиардер, пусна снимка от детството сиВчера Влад Тенев публикува снимка в Twitter от детските си години в България

Уорник посочи, че днес Robinhood получава 2.5 цента на всеки 100 долара, които биват изтъргувани през платформата. Тенев пък представи данни, според които инвеститорите са използвали платформата по 7 пъти дневно през 2020 г.

В бъдеще компанията ще насочи усилията си към разрастване в международен план, популяризирането на дебитната им карта и на Robinhood Gold, предлагаща търговия на маржин и професионално изготвени анализи.

В бъдеще от компанията възнамеряват да предложат и пенсионни планове на своите клиенти. Според Тенев, около 50% от клиентите на компанията търгуват на финансовите пазари за първи път.

От Robinhood възнамеряват да предложат между 20 и 35% от всичките 55 млн. акции именно на клиентите на платформата. Оттам обаче обявиха, че не възнамеряват да предлагат разпределение на дивидент в следващите години.