За повечето хора е по-добре да инвестират в индексни фондове на S&P 500, отколкото да се опитват да избират сами подходящите акции. Това заяви милиардерът Уорън Бъфет по време на годишното общо събрание на акционерите на неговата инвестиционна компания Berkshire Hathaway.

Според Бъфет е много трудно да се определят печелившите компании в дългосрочен план.

"През 1903 година в Съединените щати имаше над 2000 компании, които се занимаваха с производство на автомобили. Почти всички фалираха, независимо от това, че автомобилите се превърнаха в едно от най-важните технологични достижения", заяви оракулът от Омаха.

"За да откриеш акциите на една печеливша компания не е достатъчно да знаеш само кои са инндустриите на бъдещето. Просто искам да знаете, че не е толкова лесно, колкото изглежда", каза още Бъфет.

Той направи своя коментар по повод платформите за онлайн търговия като Robinhood, които дават на дребните инвеститори възможност да сключват сделки без комисиони на капиталовите пазари. Според Бъфет те насърчават хазартното поведение на инвеститорите, а в дългосрочен план то носи единствено загуби.

По думите на Уорън Бъфет политиката на Федералния резерв и държавните стимули, гласувани от Конгреса, са оказали сериозна подкрепа на икономическия растеж. Милиардерът смята, че управляващите са си "научили урока" след финансовата криза от 2008 година и са действали бързо. Той обаче предупреди акционерите на Berkshire Hathaway, че в дългосрочен план е трудно да се прогнозират ефектите от тези политики.

"В момента около 85% от икономиката се движи на много висока предавка. Вече се вижда известно ускорение на инфлацията. През 2008 и 2009 година научихме някои ценни уроци и сега ги прилагаме. Но въобще не е сигурно, че всички инструменти ще проработят както се очаква", коментира Бъфет.

Той каза още, че не съжалява за решението си да продаде всички дялове на авиокомпании, които бяха част от портфейла на неговия инвестиционен фонд. Общата им стойност бе над 6 милиарда долара, а от есента на 2020 година насам повечето от тези акции регистрираха значителни повишения.

Петима велики инвеститори, които не са Уорън БъфетОт Investopedia ни представят петима инвеститори, които ще останат в историята със своите постижения


Бъфет и неговия съдружник Чарли Мънгър коментираха и шеметния възход на криптовалутите. Самият Бъфет, който в миналото често критикуваше биткойн и отстояваше тезата, че той няма никаква вътрешна стойност, този път отказа да навлиза в детайли за пазарните тенденции.

Чарли Мънгър обаче открито заяви, че "цялото развитие на ситуацията е против интересите на цивилизацията" и че криптовалутите са полезни само за "изнудвачите и престъпниците, които се занимават с отвличания".

Това беше втората поредна година, в която общото събрание на акционерите на Berkshire се проведе онлайн заради пандемията от COVID-19. Освен това за първи път ръководителите на фонда се събраха извън Омаха. Събранието беше организирано в Лос Анджелис, близо до дома на 97-годишния вицепрезидент на фонда Чарли Мънгър.

В края на миналата седмица Berkshire Hathaway обяви печалба от 11.7 милиарда долара за първото тримесечие на 2021 година. От началото на годината акциите на фонда бележат ръст от 18.5% до 412 500 долара за брой, изпреварвайки доходността на широкия борсов индекс S&P 500 за същия период, която е около 12 на сто.