Австралия ще използва помощта на армията на страната, за прилагането на мерките по локдауна в Сидни.

Разпространението на Делта варианта на COVID-19, което започна през юни, доведе до близо 3 000 случая, като девет души изгубиха битката с болестта.

Въпреки че в Сидни бе въведен локдаун преди пет седмици, броят на случаите в най-големия австралийски град продължава да се увеличава. Официално отчетените случаи днес са 170.

Мнозина обаче поставят въпроса дали намесата на армията е необходима.

Локдаунът, който ще продължи поне до 28 август, забранява на хората да напускат домовете си с изключение на случаите за спорт, пазаруване, детски грижи и някои други причини, пише BBC.

Властите затегнаха карантината в Сидни заради ръст в случаите на COVID-19 Работодателите, които карат служителите са да идват в офисите, ще бъдат глобявани

Военните, които са изпратени в града, ще преминат обучение през уикенда и ще започнат да патрулират в понеделник.

Те ще се присъединят към местната полиция на местата с най-голямо разпространение на заразата, за да гарантират, че хората спазват правилата, което означава, че могат да се придвижват само в радиус от 10 км.

Информацията от страна на местните здравни власти показва, че вирусът се разпространява основно чрез позволението движение на гражданите.

Едва 17% от хората в Австралия са ваксинирани, като това е едно от най-ниските нива сред страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).